04.09.2024.

12:30

Foto: profimedia

Sport

Misterija najvećeg Zvezdinog pojačanja! Igrao sa lažnim papirima, bio ucenjivan i suspendovan (VIDEO)

Crveno-beli su u poslednjim trenucima prelaznog roka doveli na jednogodišnju pozajmicu napadača Štutgarta, a ako budu želeli da ga otkupe na kraju sezone, moraće da plate čak 10.000.000 evra.

Navijači, ali i rukovodstvo Crvene zvezde, od Silasa očekuje ne samo da pravi razliku na superligaškim mečevima, već da to radi i u Ligi šampiona. Tamo će srpski prvak igrati upravo protiv Štutgarta, Silasovog dojučerašnjeg kluba.

Zvezda je svog novog igrača predstavila kao jednog od najbržih u Evropi. momka koji može da igra maltene na svim napadačkim pozicijama. Ovog, kako kažu mirnog i nasmejanog momka, prati i neverovatna životna priča, pošto je, verovali ili ne, do pre nekoliko godina igrao pod lažnim imenom i prezimenom!

Pa čak i pod lažnim datumom rođenja!

Navijače i ljubitelje fudbala u Srbiji verovatno je veoma zbunilo to što se za ovog momka, barem u medijima, pojavljuje još jedno prezime - Vamangituka. To je bilo prezime za koje će se kasnije ispostaviti da je lažno, ali ostalo je ustaljeno, pa ga pojedini mediji u Nemačkoj i dalje oslovljavaju tako.

Informer

Za sve je krivac, kako se spekulisalo, njegov nekadašnji agent Olivije Belezi. On ga je 2017. godine doveo u redove francuskog niželigaša Ale, a tada je u Silasovim papirima pisalo da je rođen zapravo 6. oktobra 1999. godine. Iako je prava istina da je rođen tog datuma, ali godinu dana ranije.

Fudbaler je tada, kao 19-godišnjak, trebalo da potpiše za Anderleht, ali mu je rečeno da će to uraditi tek pošto se iz rodne Kinšase, glavnog grada Demokratske Republike Kongo, vrati sa produženom vizom. Ta viza je izdata na njegovo pravo prezime Katompa Mvumpa, ali onda se u čitavu priču umešao pomenuti agent i fudbaleru zakomplikovao život do besvesti.

Prvo mu je napričao priču kako da ako ode u DR Kongo, više neće moći da se vrati u Evropu. Uzeo ga je pod svoje, čak su i živeli zajedno, a prema navodima stranih medija, Belezi je imao pristup i svim nalozima na Silasovim društvenim mrežama.

Fudbaler, tada mlad i neiskusan, slepo mu je verovao, pa praktično nije ni znao da mu je menadžer u međuvremenu promenio i ime i podatke. Po lažnim papirima, fudbaler se zvao Silas Vamangituka, i u pasošu mu nije stajao pravi datum rođenja, 6. oktobar 1998. već 6. otkobar 1999. godine.

U tim godinama, mladi Silas nije ni pomišljao da digne glas, pošto je bio zabrinut i za svoju porodicu i za svoju budućnost. Živeo je u kući pod stalnim nadzorom agenta, platu u pomenutom niželigašu Aleu nije ni dobijao, a menadžer mu je s vremena na vreme uplaćivao određeni iznos.

Informer

Potom je prešao u redove drugoligaša Pariz, a navodno mu je prećeno da više nikad neće igrati fudbal ako bude otkrio svoj identitet.

Stvari su, na sreću po igrača, polako dolazile na svoje nakon što se preselio u Nemačku. Nakon dobre sezone u redovima Pariza, 2019. godine potpisao je za Štutgart za osam miliona evra. Francuski mediji su nedugo zatim došli do saznanja da ovaj momak sve vreme igra pod lažnim papirima.

U Štutgartu su od njega i agenta tražili da se situacija razjasni. Povoljna situacija za Silasa bila je ta što više nije živeo sa menadžerom, pa su ljudi iz kluba, malo po malo, ohrabrili napadača da ispriča celu istinu.

Nakon što je promenio agenta, 2021. godine, otkrio je i svoj pravi identitet. Dakle, on nije Silas Vamangituka rođen 6. oktobra 1999. godine, već Silas Katompa Mvumpa, rođen 1998. godine!

- Živeo sam u stalnom strahu poslednjih nekoliko godina i takođe sam bio veoma zabrinut za svoju porodicu u DR Kongu. Bio je težak korak za mene da otkrijem svoju priču. Samo uz podršku mojih novih savetnika, odvažio sam se na ovo. Shvatio sam da više ne moram da se plašim i da zajedno možemo sve da stavimo na sto. Ne bih napravio ovaj korak da Štutgart nije za mene postao druga kuća u kojoj sam se osećao sigurno. Sada mi je laknulo i nadam se da mogu da ohrabrim druge igrače koji su imali slična iskustva sa posrednicima - govorio je Silas 2021.

Informer

Fudbalski savez Nemačke tada mu je izrekao tromesečnu zabranu igranja fudbala i novčanu kaznu od 30.000 evra, nakon čega je ovaj momak, verovatno rasterećen zbog rešenog slučaja, zaigrao svoj najbolji fudbal u karijeri!

Da stvar bude još bizarnija, istraga je utvrdila da bi Silas sve boravišne dozvole dobio i da je predao svoje prave papire, pa je ostalo nejasno zbog čega je agent sve to radio. Verovatno da bi mu makar malo podigao cenu na tržištu.

Ispostaviće se da za tim nije bilo ni potrebe, pošto je ofanzivac blistao u dresu Štutgarta. Na 132 meča u dresu "švaba", postigao je 35 golova i zabeležio 21 asistenciju.

Sada će igrati u Zvezdi, gde je predstavljen kao verovatno najzvučnije pojačanje u postbarijevskoj istoriji kluba iz Beograda.