07.09.2024.

06:40

Foto: printscreen Twitter

Sport

Na današnji dan: Rođena "kobra iz Skoplja", Zlatna kopačka Crvene zvezde - Darko Pančev!

Uspela je Crvena zvezda poslednjih godina da podigne lestvicu očekivanja na međunarodnoj sceni, ali još uvek kao nemoguća misija deluje dostići uspeh ostvaren 1991. godine u Bariju. Beogradski velikan je nakon penala u finalu Kupa evropskih šampiona nadigrao Marsej i postao šampion kontinenta, a jedan od ključnih igrača u sastavu Ljupka Petrovića bio je i legendarni - Darko Pančev. 

Proslavljeni golgeter poznat po nadimku "Kobra iz Skoplja" rođen je na današnji dan - 7. septembra 1965. godine, a upravo je u dresu Crvene zvezde ostvario najveće uspehe u svojoj karijeri. 

Pančev je fudbalsku karijeru započeo u Vardaru u čijem dresu je sa samo 18 godina dominirao u Prvoj ligi Jugoslavije. Postao je slavni napadač i najmlađi strelac u elitnom rangu davne 1983. godine, a put "Marakane" krenuo je pet sezona kasnije - 1988. godine. 

Sa crveno-belima je osvojio tri titule Prvoj ligi Jugoslavije, jednom Kup, a najveći uspeh ostvaren je baš 1991. godine na stadionu "Sveti Nikola" u Bariju kada je Zvezda postala šampion Evrope. Pančev je te sezone rešetao mreže širom kontinenta da bi u finalu postigao odlučujući penal vredan uštatog pehara. 

Početak rata naterao ga je, kao i mnoge druge, da sreću potraži van granica Jugoslavije. Iz Crvene zvezde je otišao put Intera, potom je nastupao za Lajpcig, Fortunu i Sion gde je 1997. godine završio svoju igračku karijeru. U dresu reprezentacije nastupao je od 1984. do 1991. zabeležio je 27 nastupa i postigao 17 golova, a potom je dve godine branio boje Makedonije. 

Darko Pančev je pometnute 1991. godine dobio Zlatnu kopačku Evrope kao najbolji strelac u svim evropskim takmičenjima, ali mu usled sankcija uvedenik Jugoslaviji trofej nije uručen. Zasluženu nagradu dobio je 15 godina kasnije - 3. septembra 2006. godine u Skoplju.