17.09.2024.

15:30

Foto: Starsportphoto

Sport

Sada imam drugu ulogu, ali dobro znam moć Marakane! Mrkela se prisetio 1984. godine i pobede nad Benfikom!

Na istom mestu, tačno 40 godina kasnije, Crvena zvezda i Benfika ponovo će odmeriti snage, u veoma sličnom formatu takmičenja. Mrkela se prisetio legendarnog susreta iz 1984. godine, kada su on i njegovi saigrači u šesnaestini finala Kupa evropskih šampiona pobedili lisabonskog velikana sa 3:2 na "Marakani". 

Meč pred punim stadionom nije započeo dobro za crveno-bele. U 27. minutu Marko Elsner je savladao Tomislava Ivkovića i doneo prednost gostima, da bi u 42. minutu Dimantiono povisio na 2:0. Iako su nade Zvezdinih navijača bile poljuljane, trener Gojko Zec nije gubio veru.

U drugom poluvremenu uveo je Rajka Janjanina umesto Milana Jankovića, i to se ispostavilo kao pravi potez. Janjanin je prvo realizovao penal u 57. minutu, a zatim i izjednačio u 77. minutu – 2:2. Samo minut kasnije, Miloš Šestić je maestralno asistirao Janjaninu, koji je postigao pobedonosni gol i doneo Zvezdi veličanstven preokret, 3:2.

Ova legendarna utakmica ostaje u sećanju svih navijača Zvezde, a istorija bi mogla da se ponovi već u četvrtak.

- Vredno smo radili u prethodnom periodu kako bi potpuno spremni dočekali utakmicu protiv Benfike na Marakani. Utisak mi je da smo iz meča u meč sve bolji i da je ekipa u potpunosti postala homogena. Svi su se adaptirali na zahteve Zvezde i šefa stručnog štaba Vladana Milojevića. Simbolično, i pre 40 godina je Zvezda igrala protiv Benfike, kada sam akter utakmice bio na terenu, a evo i 19. septembra će se to ponoviti. Sada imam drugu ulogu, ali dobro znam kakva je moć Marakane. Tada smo na krilima navijača uspeli da od 0:2 dođemo do 3:2. Nadam se da će Zvezda ponovo biti uspešna protiv Benfike - započeo je Mrkela u razgovoru za klupski sajt.

Informer

Detalj sa meča Fk Crvena zvezda - Fk Bode Glimt

Mrkela je uputio poziv svim vernim navijačima Crvene zvezde, da na vreme obezbede karte i u što većem broju ispune tribine "Marakane" na predstojećem meču.

- Biće pune tribine, uopšte nemam dilemu kada je to u pitanju. Već sada vlada euforija, svi razgovaraju o utakmici, a mi u pozitivnom svetlu dočekujemo Benfiku. Karata još uvek ima, ali ne u velikom broju, tako da pozivam navijače koji još uvek nisu obezbedili svoje mesto na Marakani da to učine već sada. Verujem u moć Marakane, 19. septembra 1984. godine je bilo upravo tako, kao i još mnogo puta kasnije - zaključio je Mrkela.