19.09.2024.

06:20

Foto: Printscreen

Sport

Na današnji dan: Zvezda krenula svoj put ka krovu Evrope!

Svanulo je jutro 19. septembra, a svim navijačima Crvene zvezde samo jedna stvar je u glavi - večerašnji meč protiv Benfike. Srpski prvak startuje svoj put u novom formatu Lige šampiona i od 18:45 dočekuje Portugalce na svojoj "Marakani". Istog dana, crveno-beli su legendarne 1990. godine započeli svoj put ka krovu Evrope pošto su u Ljutice Bogdana remizirali sa Grashopersom - 1:1. 

Istina, tog 19. septembra 1990. godine nešto više od 55.000 navijača napustilo je tribine "Marakane" nezadovoljno rezultatom budući da je Crvena zvezda bila ogroman favorit protiv Švajcaraca, ali to na terenu nije uspela materijalizuje. Nema dileme da remi mnoge ne bi zadovoljio ni večeras protiv Benfike, no, ukoliko krajnji ishod bude kao na kraju pomenute sezone - sve bilo bilo zaboravljeno. 

Duel protiv Grashopersa predstavljao je vatreno krštenje za novog trenera Crvene zvezde - Ljupka Petrovića, koji je i sam nakon remija vrlo besno napustio teren i krenuo put svlačionice. Ipak, da su tada na "Marakani" znali kako će se završiti evropski put stresa ne bi bilo. 

Peter Kicle šokirao je navijače u Ljutice Bogdana u 14. minutu, a asistent bio je Sigurdur Gretarson. Crvena zvezda je svim silama jurila da što pre stigne do izjednačenja i u toj nameri je uspela u finišu prvog poluvremena. Darko Pančev poslao je centaršut u srce kaznenog prostora gde je najviši bio Dragiša Binić za, ispostaviće se, konačnih - 1:1. 

Pokušao je Petrović izmenama u nastavku da vrati razmrda Crvenu zvezdu, na teren je poslao Refika Šabanadžovića, ali su mreže do kraja meča mirovale. Ipak, dve nedelje kasnije u Cirihu, crveno-beli su pokazali svoju moć i slavili sa ubedljivih 4:1 golovima Pančeva, Radinovića i Prosinečkog koji je bio dvostruki strelac. 

CRVENA ZVEZDA: Stojanović - Radinović (od 75. Šabanadžović), Vasiljević, Belodedić, Marović - Jugović, Savićević, Prosinečki - Bini, Stošić - Pančev. Trener: Ljupko Petrović. 

Grashopers: Bruner - Gren, Gamperle, Mejer - Keler, Bickel, Šuter, Viderker - De Vićente, Kicle (od 78. Vega), Gretarson. Trener: Otmar Hicfild.