18.09.2024.

21:00

Foto: Starsportphoto/fk crvena zvezda

Sport

Na utakmici protiv Benfike specijalan gost! Heroj crveno-belih koji je pre 40 godina srušio Portugalce!

Janjanin će pred početak meča izaći na teren, i imati priliku da pozdravi publiku. Biće to izuzetna simbolika, jer je upravo on bio heroj utakmice 19. septembra 1984. godine, kada je ekipa iz Ljutice Bogdana uspela da trijumfuje nad portugalskim velikanom (3:2).

Tada je Rajko u drugom poluvremenu uspeo da upiše het-trik i u potpunosti preokrene utakmicu u korist crveno-belih.

Nekadašnji reprezentativac koji je kroz karijeru osim Crvene zvezde nastupao i za Dinamo, AEK i Krit, nedavno se u razgovoru za klupski sajt osvrnuo na pomenutu utakmicu 1984. godine i evocirao uspomene.

- Bila je to teška utakmica u prvom kolu. Zvezda je pokušavala da napravi dobar tim, a duel sa Benfikom je stigao u prvoj rundi Kupa evropskih šampiona. Meču je prisustvovalo 80 ili 90 hiljada gledalaca. Benfika nas je iznenadila i povela sa 2:0. Sećam se da je Marko Elsner postigao autogol, a onda je Dijamantino sa 30 metara pogodio rašlje - istakao je Janjanin, pa nastavio u istom tonu:

- Ušao sam u drugom poluvremenu u igru. Možda se Benfika tada opustila, pa smo brzo dali jedan gol i vratili se u meč. U napadu su nas predvodili velemajstori Miloš Šestić i Sulejman Halilović, koji su sa individualnim kvalitetom mogli da prođu svakog igrača. Izborili smo dva penala preko Halilovića koje sam ja realizovao, a onda je Šestić solo prodorom majstorski prošao odbranu Benfike, samo kako je on to znao. Odložio mi je potom povratnu, a ja sam plasirao loptu u mrežu za 3:2 - podvukao je bivši as crveno-belih.