22.09.2024.

19:02

Foto: ABA liga, KK Dubai

Sport

Šok! Senzacija na startu ABA lige! Zvezda pukla od Dubaija, Teodosić isključen!

U sjajnom ambijentu "Koka Kola Arene" Dubai su do pobede predvodili Nejt Mejson sa 18, Avudu Abas postigao je 17, a Klemen Prepelič 16, Aleksa Uskoković postigao je prvi poen u istoriji Dubaija, a meč je završio sa tri, Danilo Anđušić sa četiri, a Nemanja Dangubić sa osam poena.

Kod Zvezde Nikola Kalinić ubacio je 16, a Ajzeja Kenan 13, a Luka Mitrović 12 poena.

U istorijskom meču, prvom zvaničnom u istoriji kluba iz Ujedinjenih Arapskih Emirata crveno-beli nisu uspeli da ostvare trijumf na početku regionalnog takmičenja.

Utakmicu je obeležilo i isključenje Miloša Teodosića, prvo je dobio tehnički zbog prigovora sudiji, a onda i nesportsku zbog faula.  

Već posle deset minuta igre ekipa Janisa Sferopulosa imala je dvocifren zaostatak. Dejan Davidovac postigao je prve poene u dresu Zvezde u novoj sezoni, a odmah potom prvi poen za Dubai u istoriji ABA lige postigao je Aleksa Uskoković sa linije penala.

Informer

 

Kenan je zatim ubacio prve poene u klubu sa Malog Kalemegdana, a uzvratio je Prepelič trojkom sa devet metara. Dubai je tada prešao u vođstvo i dugo ga držao. U finišu prve četvrtine serija domaćih za 21:14, a Sferopulos je morao da zatraži tajm-aut. Na kraju prve deonice Avudu Abas je pogodio trojku uz zvuk sirene za 28:16.

Tamo gde je stao, Dubai je nastavio u drugoj četvrtini. Bilo je i +17 za domaćina, ali onda je stvari u svoje ruke uzeo Teodosić. Bilo je svega, trojki, asistencija, a  iskusni as vukao je goste do preokreta.

Pored njega najzaslužniji za to je bio i Mitrović, pa je Zvezda napravila seriju od 18:0 i preokrenula za samo nekoliko minuta.

Informer

 

Ipak, vođstvo nije dugo trajalo. Dubai je odgovorio i na odmor otišao sa plus 9 - 50:41.

Na početku drugog poluvremena Dubai ponovo stiže do dvocifrene razlike (54:42), ali  je Ajzea Kenan pogodio dve vezane trojke i Zvezda prišla na četiri poena zaostatka (54:50), ali je domaći tim odbio taj nalet protivnika.

Vratila je ekipa iz Emirata osetniju razliku i to u momentu kada je Miloš Teodosić dobio tehničku grešku jer je pobesneo na sudije koje se nisu oglasile zbog igranja nogom jednog od igrača Dubaija. Šou se nastavio, sada je Zvezda napravila seriju, u kojoj je Nikola Kalinić ubacio pet i Džoel Bolomboj dva poena, za izjednačenje (63:63).

Informer

 

Treću četvrtinu zatvorio je Klemen Prepelič trojkom za 66:63.

Na startu poslednjeg kvartala, Miloš Teodosić je isključen. Iskusni plejmejker je napravio nesportski faul, a pošto je prethodno imao tehničku, to je značilo automatsko isključenje.

To se osetilo u igri Zvezde, domaći stižu do devet poena razlike (80:71) na četiri minuta do kraja utakmice.

Do kraja ekipa sa Malog Kalemegdana je smanjivala razliku, ali nije uspela da priđe bliže od dva poena minusa. Na kraju, poraz od dva razlike, iako su imali šut za pobedu, ali je Kodi Miler-Mekintajer promašio čitav koš.