24.09.2024.

10:35

Foto: Starsportphoto

Sport

Drvo, neznalica... Kakav doktor, noćna mora Partizana! Pssssst, revolveraš Šerif ućutkao kritičare

Senegalski napadač ispisao je istoriju! Uradio je nešto što navijači u Srbiji čekaju 56 godina, ovo je prvi het-trik u derbiju od 1968. godine, a nedavno se spekulisalo o njegovom odlasku s "Marakane". 

Takođe, postigao je šest golova na četiri uzastopna večita derbija! U 174. derbiju prvi gol postigao je sa penala, drugi nakon sjajne akcije i asistencije Timija Elšnika, a het-trik je pao posle asistencije rezerviste Jegora Pruceva. Postao je peti  igrač koji je postigao tri pogotka i pridružio se krem društvu i legendama Jovanu Jezerkiću, Marku Valoku, Milanu Galiću i Stevanu Ostojiću. Poslednji het-trik pre njega postignut je novembra 1968. godine.

Postao je Šerif stranac sa najviše postignutih golova u večitim derbijima, u pet derbija i jednom kupu i prestigao Lamin Dijaru, koji je zabeležio pet pogodaka. U jednom momentu je nakon gola Šerif stavio prst na usta, verovatno je to bila poruka za brojne kritičare.

Informer

"Navijači Zvezde pre derbija: "Šerif je drvo. Nek' napusti klub što pre. Najveća neznalica u klubu." Navijači Zvezde nakon derbija: "Kakav doktor. Mora uvek da bude u startnoj postavi. Noćna mora Partizana", komentra je jendog navijača na društvenoij mreži "X" i nije mnogo pogrešio.

Istina, zna da nervira napadač navijače šampiona Srbije. Prošao je dug put, jer krajem prošle godine "delije" nisu želele da ga vide u crveno-belom dresu. Upravo je on bio na meti prosle kraha u Ligi šampiona. Od njega se očekivali da odvede crveno-bele u osminu finala, ali je usledilo razočarenje. Čudovište -  tako ga je nazvao nekadašnji trener Barak Bahar, na čije je insistiranje došao, bio je jedan od tragičara  Zvezdinog poraza u Bernu. Zvezda ga je platila četiri milions evra, činilo se tada samo da nervira navijače umesto da bude strah i trepet za protivnike. Čak je nekoliko dana pre 171. derbija otpratio Zvezdu na Instagramu, uklonio sve objave o crveno-belima, pa su svi mislili da je bliži odlasku, nego startnoj postavi. Bio je na dnu! Ali, usledio je preoket posle katastrofalne jeseni. Odlazak Baraka Bahara i dolazak Vladana Milojevića bio je novi početak za Šerifa Ndijajea. Navijači nisu verovali, ali jeste Milojević... Iskusni trener ga je, vratio mu veru u sebe, počeo je Šerif da radi ono zbog čega je doveden na "Marakanu". Počeo je da daje golove i lični na onog "monstruma" o kome je Bahar pričao. Matirao je Partizan na četiri derbija u nizu, a boljeg iskupljenja za navijače nema. 

Informer

- Kada sam prvi put razgovarao sa njim bio je jako utučen. Treba da budete i psiholog, to je možda i najbitnija stvar u današnjem trenerskom poslu. Šerif ima svoj kvalitet, nadam se da će da izvuče i svoj maksimum. Kao i svaki igrač, on ima ono što ima i treba da izvuče svoj maksimum. Ono što nema, jako je teško da tražimo to od njega. Verujte mi, od prvog dana smo pričali, razgovarali otvoreno. Rekao sam mu da verujem u njega kao što verujem u sve ostale. Jako dobro je odradio pripreme, radi dosta za ekipu. Možda se to ne vidi od tolikog umora - rekao je Milojević pre nekoliko nedelja

Prvi gol protiv Partizana postigao je na 171. derbiju u porazu od Partizana 2:1, u 172. duelu najvećih rivala bilo je 2:2, a Šerif je golom u 69. minutu postavio konačnih 2:2 i spasio Zvezdu od poraza. U narednom 173. derbiju Senegalac je bio strelac u trijumfu crveno-belih nakon goleade na "Marakani" od 3:2, a onda je usledio het-trik u Humskoj na 174. derbiju. Ostavili su na "Marakani" dubok trag El Fardu Ben, Ričmond Boaći, Ugo Vijera... Izgleda da će i Šerif zaslužiti posebno mesto u istoriji kluba, ali i u srcima navijača. Čekali su i dočekali da proradi i zaista postane pravi monstrum.

Učinak Šerifa Endijaje u večitim derbijima

23. 9. 2024. Superliga, Partizan - Crvena zvezda 0:3 - tri gola
24. 4. 2024. Kup, Crvena zvezda - Partizan 2:0 - bez pogotka
20. 4. 2024. Superliga, Crvena zvezda - Partizan 3:2 - jedan gol
9. 3. 2024. Superliga, Crvena zvezda - Partizan 2:2 - jedan gol
20. 12. 2023. Superliga, Partizan - Crvena zvezda 2:1 - jedan gol