24.09.2024.

16:17

Foto: Starsportphoto

Sport

Kraj jedne ere! Nebojša Čović pred odlaskom iz Zvezde?

Kako je danas tokom dana najavljeno, aktuelni čelnik crveno-belih na korak je od preuzimanja funkcije predsednika KSS. Njegova kandidatura dobila je podršku 30 delegata Skupštine, pa se očekuje da predstojeći izbori, kada je u pitanju čelni čovek, budu samo formalnost.

Sa druge strane, to praktično znači da će nakon veoma uspešnih 13 godina na čelu Crvene zvezde napustiti klub sa Malog Kalemegdana. Prema Statutu KSS, ista osoba ne može da bude prvi čovek Saveza i da ima funkciju u bilo kojem drugom klubu.

Ovako glasi član 62 Statuta KSS:

"Predsednik KSS ne može biti član uprave, predsednik ili zastupnik druge organizacije u oblasti sporta, osim uprave Olimpijskog komiteta Srbije, Paraolimpijskog komiteta Srbije, Sportskog saveza Srbije, Republičkog zavoda ili Pokrajinskog zavoda", piše u Statutu.

Dakle, po svemu sudeći, bliži se kraj predsednikovanja Nebojše Čovića u KK Crvena zvezda. On je u klub došao 2011. godine kada je Zvezda bila u ozbiljnim problemima i maltene pred gašenjem. Uveo je petogodišnji UPPR (Unapred pripremljen plan reorganizacije) i ispostaviće se, započeo najuspešniji period u klupskoj istoriji.

Informer

Od tada, pa sve do danas, KK Zvezda osvojila je čak 25 trofeja! Devet puta je bila šampion države, osam puta osvajala je Kup Radivoja Koraća i sedam puta ABA ligu, a jednom je bila šampion i u ABA Superkupu.

Za to vreme, postala je stabilan evroligaš. Možda će navijači spočitavati to što je ekipa sa Malog Kalemegdana samo jednom igrala top osam fazu tog takmičenja, ali suštinski, crveno-beli su u poslednjim godinama konkurentni najjačim evropskim timovima.

Što se tiče Čovićevog naslednika na čelu Zvezde, samo jedno ime izbija u prvi plan. U pitanju je predsednik Upravnog odbora KK Crvena zvezda, Željko Drčelić, koji je Čovićev najbliži saradnik i koji se nekoliko puta spominjao kao njegov naslednik.

Informer

Uostalom, i sam Čović je jednom prilikom to rekao.

- Mislim da sam našao naslednika. Ozbiljno vam to kažem. Mislim da je to Željko Drčelić, predsednik Upravnog odbora. Znate da nikad nisam hvalio pro forme, kao što nikad nisam ni napadao pro forme. Mislim da je on čovek koji ima dovoljnu energiju, visprenost i prostor za efikasno pristupanje svemu što su izazovi u košarci. I stvarno mislim da smo pogodili sa čovekom, kao i sa dobrim brojem ljudi u Upravnom odboru. U tom skautingu, za razliku od ovog igračkog, nismo promašili. Mislim da je ovaj skauting vrlo bitan kao potencijal da više nikada ne promašite ili da promašite što manje. Jer, uvek ćete da mašite i u tom igračkom skautingu - govorio je svojevremeno Čović.