26.09.2024.

06:20

Foto: Starsportphoto©

Sport

Na današnji dan: Veličanstvena pobeda Zvezde! "Marakana" klicala Dekiju Stankoviću (VIDEO)

Pamte navijači Crvene zvezde brojne velike pobede u Evropi. U srcima navijača uvek će posebno mesto imati stadion "Sveti Nikola" i trijumf nad Olimpikom iz Marseja u finalu Kupa evropskih šampiona, oni mlađi rado se sećaju Liverpula i Krasnodara, ali malo koje slavlje na "Marakani" napunilo je oči zvezdaške javnosti kao meč koji je odigran baš na današnji dan - 26. septembra 1996. godine, na najvećem srpskom stadionu. 

Crvena zvezda je pred 70.000 duša u Ljutice Bogdana u revanš meču šesnaestine finala Kupa kupova dočekala Kajzerslautern. Nemci su u Beograd doneli zalihu od jednog gola, a četa Vladimira Petrovića Pižona imala je težak zadatak da nadoknadi zaostatak i izbori mesto u narednoj fazi takmičenja. 

Prolazila je Crvena zvezda tih godina kroz težak period nakon sankcija uvedenih Jugoslaviji. Država se raspala, brojni igrači napustili su "Marakanu" kako bi u inostranstvu pronašli uhlebljenje. Morao je Vladimir Petrović da ekipu gradi od nule, teret crveno-belog dresa ponele su mlade nade među kojima se posebno istakao Dejan Stanković. 

Legendarni srpski reprezentativac je tog 26. septembra nagovestio bogatu karijeru pošto je pred krcatom "Marakanom" sam vodio Crvenu zvezdu do pobede. 

Odolevali su Nemci na "Marakani" sve do 55. minuta kada je Stanković sjajnim udarcem anulirao prednost gostiju. Do kraja regularnog toka utakmice golova nije bilo te je meč otišao u produžetke. Na tribinama je vladao strah, nemački klubovi bili su poznati po svojoj istrajnosti, ali ništa od toga četa Ota Rehagala nije mogla da pokaže u Beogradu. 

Dejan Stanković je drugim golom na meču - u 97. minutu, najavio veličanstvenu pobedu Crvene zvezde, a trijumf su potvrdili Zoran Njeguš i Miodrag Pantelić - za konačnih 4:0! 

CRVENA ZVEZDA: Milojević - Đorović, Njeguš, Sakić, Anić - Ljubojević (od 46. Dejan Stanković), P. Stanković, Vanić, Živković - Jovičić, Ognjenović (od 84. Pantelić). Trener: Vladimir Petrović. 

Kajzerslautern: Rajnke - Kadlec, Breme, Šafer, Koh, Grejner - Veman, Vagner, Rutinjo, Frank - Kuka. Trener: Oto Rehagel.