04.10.2024.

23:00

Foto: profimedia

Sport

Zvezda utišala Pariz! Crveno-beli pobedom krenuli u novu sezonu Evrolige!

Najefikasniji u redovima crveno-belih bio je Nemanja Nedović sa 21 poenom (pet trojko), dok je Ajzea Kenan ubacio 14, uključujući i ključna dva slobodna bacanja u finišu. Kodi Miler-Mekintajer postigao je devet poena uz šest skokova i sedam asistencija.

Nikola Kalinić je upisao devet poena i pet skokova. Džoel Bolomboj je zabeležio šest poena i 11 skokova. U ekipi Pariza najbolji je bio Ti Džej Šorts sa 16 poena, dok su Maodo Lo i Nadi Hifi postigli po 12.

Ekipa sa Malog Kalemegdana je krenula trojkom Nikole Kalinića i skoro celu prvu četvrtinu bila u vođstvu. Na startu je odličan bio i Bolomboj, posebno jednom minijaturom u odbrani, a onda odmah u sledećem napadu zakucavanje posle alej-upa sa Jagom. Usledila je trojka Kenana za vođstvo crveno-belih 8:4.

Nastavila je Zvezda sa dobrom odbranom i uvećavala je vođstvo. U finišu prve deonice francuski tim je počeo da duva za vratrom rivalu, usledila je serija Loa, da bi tek na kraju Pariz prešao u vođstvo 18:17 što je bio i rezultat prvog kvartala. 

Informer

 

Na startu druge četvrtine ekipa iz francuske prestonice se odlepila Šorts je imao dobre minute i domaći su stigli do 22:17. Usledio je period dobre igre crveno-belih koji su odgovorili preko Nedovića i ponovo poveli 27:26. Zvezda je nastavila sa dobrom igrom, ali je proradio Lo i Pariz je ponovo poveo.

Usledili su loši minuti tima Janisa Sferopulosa, minuti za zaborav Crvene zvezde pred odlazak na pauzu novi poeni Ti Džej Šorca za 39:33, pa je grčki stručnjak morao da zatraži tajm-aut. Kalinić je prekinuo seriju domaćih, Jago je pokušao šut za tri poena, ali nije uspeo da pogodi – 39:35. Na poluvremenu 43:35, Zvezda je sa minus osam otišla na pauzu.

Nemanja Nedović je proradio u nastavku. Sa dve trojke je doneo prednost svom timu, 30:29, a onda ponovo žuti minuti! Kodi Miler Mekintajer je promašio, pa Plavšić napravio nesportski faul, posle kog je Malkolm došao do tri poena i loptu sa strane.. Prednost Pariza se samo uvećavala stigli su domaći na "plus 13" (53:40), a potom crveno-beli prave seriju 11:0. Na kraju treće četvrtine bilo je nerešeno 58:58.

Zvezda je tokom poslednje četvrtine održavala minimalnu prednost, koju je uspela da sačuva do kraja utakmice. Nemanja Nedović je pogađao je uz svih pozicija, a gledali smo pravu dramu do kraja. Trojkom Kalinića gosti su otišli na +3 - 73:70 četiri minuta do kraja.

Ušlo se u penal završnicu, u kojoj su crveno-beli na iskustvo zadržali prednost i pobedili.

Crveno-beli će 9. oktobra u drugom kolu EL dočekati Baskoniju, pre toga će u nedelju gostovati Splitu u trećem kolu ABA lige.