08.10.2024.

13:14

Foto: Starsportphoto

Sport

Upaljen alarm u Zvezdi! Evo šta se desilo kada je poslednji put izgubila dva meča u tri kola ABA lige!

Najblaže rečeno, početak nove sezone Crvene zvezde u ABA ligi je nezadovoljavajući. Posle tri odigrana kola ima negativan učinak, jednu pobedu i dva poraza, što se ne dešava često kada je u pitanju tim sa Malog Kalemegdana. 

Zapravo, poslednji put kada se to dogodilo bilo je 2019. godine, kada ga je sa klupe predvodio trener Milan Tomić. Crveno-beli su takmičenje započeli demonstracijom sile na svom terenu protiv Koper Primorske sa 26 poena razlike - 90:64.

Gledajući taj meč, malo ko je očekivao da će uslediti dva debakla. Prvo od Budućnosti isto u Beogradu (81:89), a onda od Krke u Novom Mestu (79:77)! Već tada je postalo jasno da Zvezdu očekuje turbulentan period.

Kao što obično biva u profesionalnoj košarci, uz naglasak na Srbiju, usledila je smena šefa stručnog štaba i to posle samo mesec dana od početka sezone. Umesto Milana Tomić je ekipu preuzeo njegov pomoćnik Andrija Gavrilović, koji do tada nije imao iskustvo vođenja nekog tima kao prvi trener.

Informer

 

Ni on se nije proslavio kao privremeno rešenje, pošto je na 11 utakmica ostvario učinak od pet pobeda i šest poraza. Crveno-beli su se tako osvrnuli na tržište, u potrazi za iskusnim stručnjakom.

Izbor je pao na Dragana Šakotu, sa kojim su došli pojačanja u vidu Kevina Pantera, Vladimira Štimca i Kejlina Lukasa. Pritom, klub su napustili Derik Braun i Mohamed Faje, uz pozajmice Filipa Čovića i Ognjena Kuzmića FMP-u.

S obzirom na to kako je Zvezda izgledala te godine, pitanje je kako bi završila sezonu koju je prekinulo izbijanje pandemije koronavirusa u svetu. Ona se u tom momentu nalazila tek na trećem mestu tabele ABA lige, iza prvoplasiranog Partizana i drugoplasirane Budućnosti, što dovoljno govori o tome koliko je situacija bila nepovoljna za nju.

Ukoliko se držimo krilatice "ako se po jutru dan poznaje", dosadašnji učinak crveno-belih može da znači da su u ozbiljnom problemu, s tim što može da se kaže da je posao Janisa Sferopulosa za sada siguran i da promene na klupi neće doći.

Takođe, ako se porede sezone 2019/20 i 2024/25, jasno je da je ovogodišnji tim Zvezde drastično kvalitetniji i da postoji mnogo veća verovatnoća da se izvuče i vrati na pobednički kolosek. Ipak, situacija je alarmantna i svaka sledeća utakmica će nositi sve više pritiska i tako će biti sve dok se ne uspostavi kontinuitet dobrih rezultata.

SASTAVI CRVENE ZVEZDE TADA I SADA

2019. godina: Derik Braun, Čović, Lorenzo Braun, Perperoglu, Davidovac, Lazić, Faje, Beron, Dobrić, Gist, Dženkins, Odžo. Trener: Milan Tomić

2024. godina: Miler-Mekintajer, Kenan, Teodosić, Davidovac, Mitrović, Kalinić, Dobrić, Bolomboj, Daum, Gedraitis, Plavšić, Nedović, Dos Santos. Trener: Janis Sferopulos