08.10.2024.

15:05

Foto: ATAIMAGES

Sport

Zvezda je, po prirodi, dom, klub mog života! Igor Rakočević za Informer najavio spektakl sa Baskonijom!

U sredu od 20 časova u dvorani "Beogradska arena", Crvena zvezda će odigrati utakmicu drugog kola Evrolige protiv Baskonije. Ona je prošle nedelja savladala Pariz u istoimenom gradu, pa će imati priliku da elitno takmičenje započne sa dve uzastopne pobede prvi put još od 1969. godine!

Da tako nešto uradi je propustila u sezonama 2014/15 i 2015/16, kada je slavila u prvom meču, pa izgubila u drugom. Posebno se ističe prva od spomenutih sezona, pošto je tada dobila Galatasaraj sa 76:68 kod kuće, a onda u neizvesnoj završnici izgubila od Neptunasa u Litvaniji sa 83:81.

Što se tiče susreta sa španskim klubom, idealan sagovornik za njegovu najavu je Igor Rakočević, legenda Zvezde i Baskonije, koji je u razgovoru za "Informer" izneo svoja očekivanja pred spektakl u "Beogradskoj areni":

- Biće izjednačena utakmica, pošto u ovom momentu ekipe imaju sličan kvalitet. Doduše, dosta su različite. Zvezda ima veću rotaciju i bolje šutere, dok je Baskonija dominantna po atleticizmu, pogotovo na spoljnim pozicijama. Tu je i sjajni bloker Donta Hol, koji pravi velike probleme igračima kada idu na ulaz i kada je napad blizu koša. Naravno, Zvezda će imati prednost u vidu publike, koja je željna da se napravi dobar rezultat i iskorak u Evroligi. To će biti značajno za Zvezdu i bilo bi jako dobro i pozitivno da se krene takmičenje sa dve pobede - rekao je Rakočević.

Informer

 

S obzirom na to da su našem sagovorniku oba kluba u srcu, zanimalo nas je da li će biti u hali i kome daje prednost u navijanju:

- Ne znam još da li ću stići, ali svakako i da ne dođem, ne gledam na taj način. Zvezda je klub gde sam maltene rođen, cela porodica mi je tu igrala, otac, sestra, ja i oba moja deteta igraju u Zvezdi, tako da je jednostavno to klub naših života. Nijedna ekipa ne može da se uporedi sa Zvezdom, jer je Zvezda po prirodi dom. Kada pričamo o drugim klubovima za koje sam nastupao, Baskonija je tu sigurno bez premca i zauzima vodeće mesto.

Rakočeviću smo spomenuli podatak da Zvezda od 1969. godine nije pobedila dva puta zaredom u eliti. Ovo je njegova reakcija:

- Zanimljiv podatak, nisam znao. Svakako bi bilo od ogromnog značaja, pogotovo što posle ide teži raspored. I dalje je početak sezone i ova dva poraza u ABA ligi ne moraju mnogo da znače. Ekipa ima mnogo novih igrača, a kada se promeni plejmejker, potrebno je vreme da sve legne na svoje mesto. Miler-Mekintajer mora još da nauči navike saigrača u različitim situacijama, da vidi kako sve funkcioniše. Neminovno je da je ekipi potrebno vreme da se uigra kada promeni toliko ključnih igrača kao Zvezda - zaključio je Igor Rakočević razgovor za "Informer".

Igor Rakočević je u tri navrata nastupao za Crvenu zvezdu. U periodima od 1994. do 2000. godine, 2003. i 2004, odnosno 2012. i 2013, kada je i završio profesionalnu karijeru. Što se tiče Baskonije, njen član je bio od 2006. do 2009. kada se ona zvala TAU Keramika.