15.10.2024.

21:39

Foto: Starsportphoto

Sport

Zvezda demolirala Fenerbahče! Crveno-beli na vrhu Evrolige! (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Ekipu sa Malog Kalemegdana predvodili su Džoel Bolomboj sa 18 poena uz 11 skokova, Nemanja Nedović sa 17, i Majk Daum sa 14 poena. Na drugoj strani, najefikasniji bili su Nejdžel Hejs sa 20 poena uz osam asistencija, Devon Hol je upisao deset, dok su ostali meč završili sa jednocifrenim učinkom.

Ušli su izabranici Janisa Sferopulosa puni optimizma u večerašnji meč, s obzirom da su ih dve pređašnje pobede na evropskoj sceni nad Parizom (80:77) i Baskonijom (78:71) vinule na visoko peto mesto u gornjem domu evroligaške tabele. 

Grčki starteg je u startnu postavu uvrstio Kodija Milera, američkog košarkaša Ajzeu Kenana koji od početka sezone prednjači u taboru crveno-belih, Nikolu Kalinića, Majk Dauma i Džoela Bolomboja.

Srpski šampion je fantastično otvorio utakmicu! Nakon nešto više od minuta bez poena na obe strane, crveno-beli su eskpresno došli do dvocifrene razlike zahvaljujući Mekintajneru, Mileru i maestralnom Džoelu Bolomboju koji je fantastičnom serijom od devet poena "otključao" koš rivala.

Iako su od samog starta domaćini nametnuli nešto ofanzivniji pristup sa Bobanom Marjanovićem na čelu, greške su ih skupo koštale, a njih je odlično znao da iskoristi rusko-američki košarkaš, koji od prošle sezone nosi dres srpskog šampiona. Bio je primoran strateg domaćeg tima Šarunas Jasikevičijus da pozove tajm-aut, nakon kojeg je njegova ekipa za nijansu popravila utisak. Preciznije, Amerikanac Najdžel Hejs, jer je od 12 poena Fenerbahčea tokom prvog kvartala, sam upisao deset. Preostala dva postigao je Sertak Sanli.

Iako je pre meča slovio za velikog favorita, istanbulski tim nije uspeo da odgovori na ekspresne napade srpskog prvaka koji od početka sezone briljira na elitnoj evropskoj sceni, tako da je na kratku pauzu otišao sa 14 poena zaostatka - 26:12.

Crveno-beli su bili bez premca i u nastavku igre. Na teren su nakratko ušli Nemanja Nedović i Jago dos Santos, te nastavili da "bombarduju" favorizovanog rivala. Nije grotlo "Ulker" arene, poznato po vatrenoj atmosferi, progutalo srpskog prvaka, koji je na krilima našeg reprezentativca došao do dvocifrene prednosti.

Besni Jasikevičijus nemilosrdno je vikao pored aut-linije, a kao da je to razbudilo "žuto-crne", koji su u drugom kvartalu iskusno iskoristili greške rivala i napravili seriju od 12:0. Na svu sreću, ishod kakav nikako ne bi odgovarao crveno-belima prekinuo je Bolomboj sa tri poena, a potom i sjajna akcija Majka Dauma i Kodija Milera. Na tome se sve i zaustavilo, pa je turska ekipa za nijansu istopila rezultatsku razliku i prišla na sedam poena do odlaska na poluvreme - 38:31.

Po povratku sa pauze nastavili su crveno-beli da se muče na putu do koša rivala. Na svu sreću, odbrana je i dalje bila na visokom nivou, pa Fener nije imao priliku da ozbiljnije ugrozi srpskog prvaka. Iako su svi verovali da će umor kratko potrajati, ekipa sa Malog Kalemegdana nastavila je da greši i dopustila protivnicima da u jednom trenutku priđu na četiri poena razlike.

Intervenisao je najpre Majk Daum, a potom i Luka Mitrović, koji je ujedno upisao i prve poene na večerašnjem meču. Do kraja finiša trećeg kvartala potrudila se Zvezda da odbrambeni bedem ostane na nivou i ne dozvoli domaćoj ekipi da se približi. Istvoremeno, napravili su crveno-beli seriju poena zahvaljujući Gedraitisu i Mitroviću, te nakon treće četvrtine ostali pri dvocifrenoj razlici - 54:42.

Šansu u poslednjoj četvrtini dobio je i Miloš Teodosić, koji je sa dva poena pokrenuo akciju crveno-belih. Preuzeli su inicijativu i "žuto-crni", pa su pokušavali da i preko celog defanzivnog bedema upišu poene. No, sve nade da mogu do izjednačenja slomili su Bolomboj i Kodi Miler Mekintajner u samom finišu meča. 

Izabranici Janisa Sferopulosa u narednom kolu Evrolige, 18. okotbra, dočekuju Barselonu u Beogradskoj areni (20.00), dok istovremeno Fenerbahče izlazi na megdan Albi u Berlinu (19.30).