22.10.2024.

21:15

Foto: Starsportphoto©

Sport

OCENE ZVEZDA: Za Šerifa izvinjenje, za sve druge - prekor! Novo katastrofalno izdanje crveno-belih u Evropi!

Prošlo je i treće kolo Lige šampiona, a Crvena zvezda još uvek nije došla do bodova u eliti... Nakon poraza od Benfike i Intera, četa Vladana Milojevića morala je da nauči iz svojih grešaka, ali nije. Naprotiv, najslabiju partiju od starta evropskog puta crveno-beli su odigrali večeras na stadionu "Luj Drugi". 

Niko u sastavu srpskog šampiona, izuzev Šerifa Ndijajea, nije zaslužio ni blizu prelaznoj oceni. Crvena zvezda je delovala sporo, ponovo pravila brojne greške i na kraju pretrpela novi evropski brodolom. Monako je, na papiru, slabiji rival od Intera, ali je četa Adija Hitera do nogu potukla crveno-bele i pokazala da je za ozbiljniju ulogu u Ligi šampiona potrebno još mnogo toga. 

OCENE: 

Marko Ilić, 5,5 - Ništa ne ide na dušu Ilića, solidno odrađen posao, ali kada golman primi četiri gola jasno je da ni među stativama nije sve kako treba. Zaista je teško reći da li bi evropski put Crvene zvezde mogao da bude drugačiji ako pogledate učinak golmana. Srpski šampion je na svakoj utakmici kapitulirao, ali nikada za to direktan krivac nije bio čuvar mreže. Ni Omri Glazer, ni Marko Ilić. Pored toga što moraju da brane udarce ala svetskog fudbala, naspram sebe imaju i svoje saigrače, koji su na svakoj utakmici uspeli da im značajno otežaju zadatak. 

Informer

 

Jong-Vu Seol, 5,5 - Tehnično-taktička nadarenost postoji, ali... Kao da momku iz Južne Koreje fali "mesa", strasti. Liga šampiona ne prašta malokrvnost, a baš tako je večeras delovao Jong-Vu Seol. Iako ništa loše za svoj tim nije uradio, u nekoliko navrata morao je bolje, posebno u kontri na startu drugog poluvremena kada ga je na drugoj strani pronašao Andrija Maksimović. Očigledno je potrebno još vremena da se adaptira na zahteve evropskog fudbala. 

Uroš Spajić, 5 - Bio je kapiten Crvene zvezde na udaru kritika nakon grešaka na meču protiv Intera, a nakon izdanja u Monte Karlu biće ih još više... Dobro je počeo, ali kako je vreme odmicalo javile su se stare rane. Ono što Takumi Minamino nije uspeo na startu meča, jeste Bril Embolo u finišu prvog poluvremena. Reprezentativac Švajcarske prodao mu je "štos" sa malog fudbala, odigrao dupli pas sa Spajićem i izašao sam pred Marka Ilića za 2:1 u, ispostaviće se, ključnom momentu utakmice.   

Naser Điga, 6 - Kako vreme prolazi Naser Điga polako postaje komandant Zvezdine odbrane. I treba. Po ko zna koji put od početka sezone bio je bolji deo štoperskog tandema, a Spajić može da bude ponosan na to kakvog je defanzivca "školovao" pored sebe. Lakoća kojom reševa presing rivala puni oči. 

Piter Olanjinka (do 80. minuta), 5,5 - Prošle sezone bio je jedan od najopasnijih fudbalera Crvene zvezde, ali je na startu nove takmičarske uloge dobio potpuno drugačiju ulogu. Jasno je da je na to uticao veliki broj povreda, no, da Nigerijac fali ofanzivi jasno je svima. Bilo ga je na svim delovima terena, malo je falilo da nakon kornera iznudi penal, a dodatna glavobolja za Milojevića predstavlja povreda na koju se požalio u finišu. 

Timi Maks Elšnik, 6 - Fudbalska inteligencija koju poseduje reprezentativac Slovenije deluje impresivno... Na momente se stiče utisak da niko od saigrača ne može da isprati njegove ideje. Za neke je genije, za neke ludak, ali to je krst koji će sam morati da nosi. Na stadionu "Luj Drugi" slao je perfektne lopte, posebno kada je izvodio prekide. Deluje da napokon ulazi u kopačke Im Bom Hvanga. 

Informer

 

Rade Krunić (do 60. minuta), 5,5 - Stigao je da odmeni Im Bom Hvanga, a ako nastavi u ovakvom ritmu steći će epitet velikog promašaja Zvezdine uprave. Treći evropski izazov i novo slabo izdanje reprezentativca Bosne i Hercegovine: Istina, večeras nešto bolje nego protiv Benfike i Intera, ali još uvek nedovoljno za bolji utisak. Igrač njegovog renomea, iskustva i kvaliteta mora da bude prevaga u Evropi, a Krunić to nije. 

Silas (do 60. minuta), 5 - Brzina za deset, sve drugo - upitno. Nešto fali najskupljem pojačanju Crvene zvezde, ali šta verovatno niko ne zna. Istina, večeras je igrao nešto defanzivnije što je srpski šampion skupo platio kada je Silas ostao dva-tri metra iza poslednje linije i omogućio nedužnom Minaminu da izbegne ofsajd zamku i matira Ilića. U nastavku zaigrao na prirodnoj poziciji, no, utisak je ostao identičan. Gore iz prvog dela nije moglo.

Andrija Maksimović (do 74. minuta), 5,5 - Najslabija utakmica od kako je zakoračio u seniorski fudbal, ali bilo je za očekivati tako nešto. Trener Monaka - Adi Hiter, istakao je Maksimovića kao najveću opasnost po svoj tim zbog čega ga je Kamara pratio kao senka. Nije mogao da diše od rivala, a ceh nervoze platio je žutim kartonom. No, sve je to deo sazrevanja. 

Bruno Duarte (do 6. minuta), bez ocene - Šteta... Očigledno da je Vladan Milojević imao ideju da sa dva napadača napadne Monako, ali ga je u toj nameri sprečila rana povreda Bruna Duartea. 

Šerif Ndijaje (do 74. minuta), 8 - Ako do sada nije bilo vreme, onda boljeg trenutka od ovog danas navijači Crvene zvezde neće imati da momku iz Senegala upute izvinjenje. Da li su, blago rečeno - kritike, od pre godinu dana urodile plodom ili je Šerif "kliknuo" sa Milojevićem, ali je evidentno da to nije isti igrač koji se brukao u Ligi šampiona prethodne sezone. Na froncle je cepao odbranu Monaka kada god bi ka njemu krenula lopta. Iznudio je penal i sam ga realizovao, zaradio žuti karton za Tila Kerera… Ma, radio je šta je hteo. Singo će ga danima sanjati budući da tokom 90 minuta utakmice nije uspeo da pronađe rešenje za Zvezdinog golgetera. 

Informer

 

IZMENE: 

Dalsio (od 6. minuta), 5 - Igrač manje! Nije se sastavio sa loptom osim odmah po ulasku kada je sporom reakcijom uspeo da upropasti dobru akciju Crvene zvezde. U finišu meča uspeo je i da se povredi. 

Luka Ilić (od 60. minuta), bez ocene - Šansu je dobio kada je pitanje pobednika bilo rešeno, ne bi bilo korektno ocenjivati ga. 

Milan Rodić (od 60. minuta), bez ocene - Šansu je dobio kada je pitanje pobednika bilo rešeno, ne bi bilo korektno ocenjivati ga. 

Gelor Kanga (od 74. minuta), bez ocene - Šansu je dobio kada je pitanje pobednika bilo rešeno, ne bi bilo korektno ocenjivati ga. 

Aleksandar Katai (od 74. minuta), bez ocene - Šansu je dobio kada je pitanje pobednika bilo rešeno, ne bi bilo korektno ocenjivati ga.