29.05.2024.

17:05

Foto: informer/reuters/Starsportphoto

Sport

Trenerske legende bez dileme: Vlahović je ključni adut "orlova" na EP!

Nekadašnji selektor reprezentacije Gane smatra da je napadač "stare dame" pokazao zavidnu formu u minuloj sezoni italijanske Serije A, a uveren je da će u istom ritmu nastaviti i na kontinentalnoj smotri u Nemačkoj (14. jun - 14. jul).
- Dušan je pokazao kvalitet odličnim partijama u snažnom italijanskom prvenstvu. Nema sumnje da će biti ključan adut u našoj igri. Mislim da je sazreo igrački i sada je bolje upoznat sa taktičkim zamislima selektora - rekao je Rajevac za naš list.

Informer

Rajevac 2018. na klupi Tajlanda

Reprezentacija Srbije pod komandom Dragana Stojkovića Piksija gotovo uvek igra u formaciji sa jednim napadačem, a to mesto je rezervisano za najboljeg strelca u istoriji "orlova" Aleksandra Mitrovića (29). 
Piksi je, međutim, nekoliko puta u poslednjih mesec dana rekao da od Vlahovića očekuje da "eksplodira" u Nemačkoj. Sve to ukazuje da Stojković možda planira da veću minutažu pruži golgeteru Juventusa u odnosu na Mitrovića, koji je godinama uz Dušana Tadića najbolji igrač reprezentacije.
Rajevac, međutim, ne isključuje mogućnost uparivanja Vlahovića i Mitrovića u špicu.
- Verujem da Mitrović i dalje može da igra na najvišem nivou, pa će biti zanimljivo videti kako će Piksi deliti minute njemu i Vlahoviću. Ne bih se začudio ukoliko proba sa formacijom u kojoj igraju dva napadača, a sredina terena se povlači nazad. Postoji mnogo kombinacija, a ja verujem da Stojković ima jasnu sliku. Sve polazi od odbrane. Svi veliki klubovi i reprezentacije igraju defanzivni fudbal. Prva linija mora da izvrši pritisak na loptu i tako olakša odbrambenim igračima - objasnio je Rajevac.

Informer

Mitrović i Vlahović

Nekadašnji fudbaler i trener Crvene zvezde Zoran Filipović optimističan je po pitanju šansi našeg tima na EP u grupi sa Englezima, Dancima i Slovencima. On misli da je dvojac Vlahović - Mitrović već uigran, zbog čega veruje da ćemo često gledati oba golgetera na terenu.
- U ovom trenutku Dušan je u mnogo boljoj formi nego na Svetskom prvenstvu u Kataru. Golgeterski je raspoložen, igra konstatno dobro u jakom takmičenju i fizički je spreman, a to je jako važno. Ima zajedničkog staža sa Mitrovićem i dobro se poznaju, pa verujem da bi u tandemu mogli mnogo toga da naprave - rekao je Filipović.

Informer

Zoran Filipović

Fudbalski stručnjaci složni su i u prognozi da će "orlovi" izboriti plasman u osminu finala EP, ali da će o tome odlučivati mečevi sa Slovenijom i Danskom, s obzirom da najbolje dve selekcije prolaze grupu, dok Engleze vide kao apsolutne favorite.
- Verujem u uspeh našeg tima i prolazak u narednu fazu. Protiv Engleza moramo igrati pametno i strpljivo. Oni su među glavnim favoritima za osvajanje trofeja, ali je u fudbalu sve moguće. Naša šansa leži protiv Slovenije i Danske. Protiv njih moramo odigrati na visokom nivou i tako izboriti plasman dalje - naglašava Filipović.

Tadić se još pita!

Milovan Rajevac je osim na napadače ukazao i na kapitena Dušana Tadića (35), koji je godinama glavni šraf u igri Srbije uz Aleksandra Mitrovića.
- Tandem Mitrović - Tadić se i dalje mnogo pita u igri naše reprezentacije. Ovo će možda biti njihovo poslednje veliko takmičenje u dresu Srbije i zbog toga mislim da će se "ispisati" u velikom stilu - rekao je stručnjak iz Čajetine.