05.06.2024.

15:02

Foto: EPA Images

Sport

Oglasio se selektor rivala Srbije: Jedan šut nas je delio od titule, znamo da možemo!

Blistali su Englezi na prethodnoj smotri najboljih timova Starog kontinenta, imali su veliku šansu da pred svojim navijačima na "Vembliju" dođu do prve titule prvaka Evrope u istoriji, ali nisu je iskoristili. Očekivanja engleske javnosti uvek su velika, a sada i sa dosta argumenata na Ostrvu se nadaju prvom vrednom trofeju od 1966. godine kada je Engleska postala prvak sveta.

- Turnir je igran u neobičnim okolnostima kada se svet oporavljao od posledica korone. Za nas, kako je šampionat odmicao tako smo igrali sve bolje, a ključna je bila pobeda nad Nemcima u osmini finala, prva za nas nad tim rivalom od finala SP 1996. godine. Stigli smo do prvog finala nekog velikog takmičenja nakon 50 godina i to je bilo fantastično iskustvo. Nažalost, na kraju nismo uspeli da osvojimo titulu, tako da su osećanja pomešana kada se setim prethodnog Evropskog prvenstva - izneo je Sautgejt svoje asocijacije na prethodni EURO.

Informer

Tri godine kasnije Englezi u Nemačku odlaze sa velikim očekivanjima, motivisani da ovoga puta naprave dodatni iskorak i stignu do samog kraja.

- Konstantno već pet-šest godina igramo na vrhunskom nivou. U poslednjih pet godina sve vreme smo među pet najboljih reprezentacija sveta i stekli smo iskustvo igranja velikih eliminacionih utakmica. Naši igrači imaju ogromno iskustvo igranja na najvišem klupskom nivou, tako da svi sa pravom vidimo sebe kao jednog od favorita. Takav optimizam možemo da potkrepimo činjenicom da nas je na prethodnom Evropskom prvenstvu jedan šut delio od titule, dakle znamo da možemo. Ta vera je izuzetno značajna u psihološkom smislu, ali moramo da idemo korak po korak - nije krio optimizam selektor Engleske.

Informer

Geret Sautgejt jedan je od retkih koji su imali tu čast da predstavljaju svoju zemlju na Evropskom prvenstvu kao igrači i kao treneri. Bio je član ekipe koja je 1996. stigla do polufinala na turniru koji je održan u Engleskoj. Upravo je Sautgejt bio tragičar tog leta pošto na starom "Vembliju" nije iskoristio jedanaesterac u šestoj seriji polufinalnog okršaja sa Nemačkom.

- Prethodni EURO 92 pratio sam dok sam bio na odmoru i sećam se da sam tada pomislio "naredni šampionat igra se u Engleskoj i baš bi bilo lepo učestvovati". Tada je to postao cilj za mene kao mladog fudbalera i ostvario sam ga četiri godine kasnije. Nikada pre tog meča sa Nemačkom nisam igrao na "Vembliju", sećam se svega. Sunce je sijalo, buka je bila ogromna. Mi nismo blistali na svakom meču tog leta, ali bilo je i odličnih partija kao što je pobeda nad Holandijom 4:1 u grupi. Veza između igrača i navijača bila je zaista posebna, kao i atmosfera u svlačionici - prisetio se aktuelni selektor "gordog albiona" turnira koji je održan pre 28 godina.

Sautgejt je već punih osam godina na klupi nacionalnog tima. Pre toga bio je menadžer Midlzbroa, a predvodio je i mladu reprezentaciju Engleske pre nego što je preuzeo seniorski tim. Bivši fudbaler Kristal palasa, Aston Vile i Midlzbroa ističe da je oduvek želeo da svoje igračko iskustvo prenese mlađim naraštajima.

- Mislim da sam mnogo naučio tokom igračke karijere i želeo sam da se oprobam kao trener, kako bih primenio sve što sam naučio. Takođe, imao sam veliku želju da pomognem mladim igračima. Najbolji treneri izvlače iz igrača ono najbolje i želeo sam da od fudbalera sa kojima radim stvorim njihovu najbolju verziju - zaključio je Geret Sautgejt.

Informer

Učešće na Evropskom prvenstvu Engleska započinje 16. juna u Gelzenkirhenu protiv Srbije. Sledi duel sa Danskom (20. jun, Frankfurt) i na kraju utakmica protiv Slovenije koja je na programu 25. juna u Kelnu.