06.06.2024.

12:57

Foto: EPA Images

Sport

Selektor Danske hvali "orlove"! Srbija ima talentovan tim!

Nekadašnji trener Lingbija, Nordsjelanda i Majnca Kasper Hjulmand (52) trebalo je da preuzme nacionalni tim Danske od Agea Hareidea u leto 2020. godine nakon Evropskog prvenstva. Međutim, kako je smotra najboljih timova Starog kontinenta odložena na godinu dana zbog kovida, Hjulmand je ipak dočekao da vodi Dance na prestižnom turniru.

Informer

Ispostavilo se da je to bio najbolji mogući rasplet za Skandinavce, s obzirom na to da su stigli do polufinala, iako početak nije obećavao. Najbolji igrač tima Kristijan Eriksen doživeo je infarkt na premijeri protiv Finske i nekoliko minuta bio je medicinski mrtav!

Informer

Logično, Danci su izgubili tu utakmicu, kao i narednu protiv Belgije, pa su uoči poslednjeg kola imali samo matematičku šansu da se domognu osmine finala. Čudo se dogodilo, pošto je Danska savladala Rusiju 4:1 što joj je u krugu od tri tima sa tri boda donelo drugu poziciju i mesto u eliminacionoj fazi.

- Bili smo u odličnoj formi pred EURO 2020, odigrali smo tri meča i dobili 2:0, 8:0 i 4:0! Dresovi su se prodavali u velikom broju a mečeve u grupnoj fazi igrali smo kod kuće u Kopenhagenu. Restrikcije usled korone su polako ukidane, a kada se desio onaj slučaj sa Eriksenom, sve to dovelo je do vrlo emotivne reakcije navijača. Imali smo neverovatnu podršku naših ljudi, oni su nam davali vetar u leđa. Ništa se od tada nije promenilo, tako da očekujemo veliki broj navijača i u Nemačkoj - prisetio se Hjulmand prethodnog turnira i nagovestio da će njegovi puleni i sada imati ogromnu podršku.

Informer

Selektor poručuje da su zajedništvo i međusobno poverenje neizostavni deo karaktera danskog naroda i da se to prenelo na nacionalni tim.

- Društveni model koji je izgrađen u Danskoj bazira se na povezanosti među ljudima. Znamo kako se pravi tim i uvek stavljamo kolektiv ispred pojedinca. Još jedna ključna reč jeste poverenje. Verujemo u naše igrače, kao i u trenere. Tu je i hrabrost, koja nam je potrebna kada igramo protiv velikih timova. Na kraju, uvek smo ambiciozni i ne želimo da nas ljudi gledaju kao autsajdere - dodao je Hjulmand.

Informer

Selektor Danske prokomentarisao je i rivale njegovog tima u grupi C. Na startu turnira, Danska se sastaje sa Slovenijom 16. juna u Štutgartu.

- Očekuju nas tri kvalitetna protivnika. Slovenija je slična nama po kvalitetu, igrali smo dva puta sa njima u bliskoj prošlosti i jednom je bilo nerešeno, dok smo drugi put pobedili sa 1:0. Radi se o dobroj ekipi koja je posebno opasna nakon prekida. Imaju odličnog trenera i nekoliko fudbalera svetske klase, pre svega u odbrani i napadu - nije štedeo sa pohvalama na račun "zmajčeka" selektor Danske.

Informer

Svakako najteži rival očekuje Dance u drugom kolu 20. juna u Frankfurtu. Englezi su veliki dužnici Dancima, s obzirom na to da su ih na prethodnom EP eliminisali u polufinalu posle produžetaka.

- Englezi su mnogo napredovali u taktičkom smislu pod vođstvom Gereta Sautgejta. Sa kvalitetom i talentom koji poseduju, siguran sam da će osvojiti nešto u narednih nekoliko godina. Neće biti lako, ali igrali smo egal sa njima u prethodnih nekoliko godina - dodao je on.

Informer

Na samom kraju selektor reprezentacije Danske osvrnuo se i na Srbiju, sa kojom će verovatno u poslednjem kolu 25. juna u Minhenu voditi direktan duel za plasman u osminu finala. Skandinavci su u svoju korist rešili prethodna tri međusobna susreta, ali Hjulmand ističe da se "orlovi" ne smeju potceniti.

- Srbija je nezgodan protivnik, sa velikim brojem talentovanih igrača, pogotovo u napadačkom delu tima. Radi se o ekipi koja je u stanju da savlada bilo koga ukoliko ima svoj dan i nikako ih ne smemo potceniti - zaključio je Kasper Hjulmand.