12.06.2024.

08:50

Foto: fss

Sport

Pažnja, Srbiju niko ne sme da otpiše, Đoković je dokaz! Superkompjuter raspametio navijače

Srbija je na velikog evropskoj fudbalskoj sceni posle posta od 24 godine. "Orlovi" su u grupi C sa Engleskom, Danskom i Slovenijom. 

Superkompjuter tvrdi da već možemo da slavimo. Srbija ima čak 56,2 odsto šanse da prođe grupu na Evropskom prvenstvu, da se domogne osmine finala, a naši najbolji fudbaleri imaju 23 odsto šansi da se nađu u četvrtfinalu. U nastavku su nam šanse minimalne. Naša selekcija ima 9.2 odsto šanse da se nađe u polufinalu, dok tek 3.5 odsto da se nađe u finalu, a jedan odsto šanse da isto i osvoji.

Ali, niko nikad ne sme Srbiju da otpiše, pokazali su to već "orlovi", a godinama na to svet podseća Novak Đoković, uporno ga otpisuju, a on dominira.

"Postoji nešto što je kod Srba i srpskih sportista teško objasniti. Kad god ih otpišete, kad izgledi ne idu u njihovu korist, ili čak i kad protiv sebe imaju navijače, oni su najbolji. Teniska legenda Novak Đoković dokazao je to mnogo puta tokom karijere, a to radi i reprezentacija u poslednje vreme. Tako je bilo protiv Portugala u Lisabonu 2021. i protiv Norveške 2020. Izgledi možda ne idu u korist Srbije ovaj put, ali to svakako ne znači da ih treba otpisati", navodi specijalizovani sajt "The Analyst", koji se bavi sportskim analizama. 

Informer

Naravno, odbrananam zadaje glavobolju.

"Najveća briga na putu prema EURU bila je obrana. Srbija je uspela samo dva puta da sačuva gol tokom osam mečeva u kvalifikacijama, a samo pet puta na 25 mečeva od kada ekipu vodi Dragan Stojković. Srbija se u tom periodu suočila prosečno sa 9,2 šuta i 1,0 xG po utakmici, a to uključuje mnogo utakmica protiv ekipa za koje su svi očekivali da će lako pobediti. Ali, ima i dobrih stvari. Srbija je postigla gol na svakom od poslednjih 10 utakmica, a samo dva puta na pooslednjih 25 nije uspela da postigne gol - u junu 2022. protiv Norveške u Ligi nacija (1-0) i u novembru  2022. na Svetskom prvenstvu protiv Brazila (2-0). U kvalifikacijama za Euro 2024. Srbija je bila jedna od samo šest zemalja koje su postigle gol u svakoj utakmici, uz Francusku, Belgiju, Austriju, Portugal i Englesku. Srbija je imala više udaraca glavom od bilo koje druge ekipe u kvalifikacijama (37) i postigla pet golova glavom – samo su Portugal i Španija postigli više (7). Zapravo, 36 odsto golova Srbije u kvalifikacijama bili su udarci glavom (isključujući autogolove), ukupno u kvalifikacijama za EURO samo 17 odsto golova bili su glavom", navodi pomenuti sajt.

Informer

Navijači najviše očekuju od nadapadača Aleksandra Mitrovića.

"Bivši igrač Fulama i Njukasla postigao je 58 golova na 91 meču za reprezentaciju, pa nije čudo što je prvi strelac u istoriji srpskog fudbala. Blistao je u kvalifikacijama za EURO, postigao pet golova na sedam mečeva. Mitrović je pravi Srbin, neko ko je uvek tu za ekipu, što je najvažnije, postiže golove i kada ne igra dobro. Prošlog leta je London zamenio Saudijskom Arabijom. Od kada je Stojković selektor Mitrović je postigao 21 gol na 23 takmičarske utakmice, većinom glavom (52 odsto)".

Bonus video