12.06.2024.

20:29

Foto: Foto: Tanjug/AP

Sport

Piksi ne odustaje - "orlovi" na Evropskom sa dva napadača! (VIDEO)

Reprezentacija Srbije privodi kraju poslednje pripreme pred odlazak početak Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Nakon više od dve decenije "orlovi" će biti prisutni na kontinentalnoj smotri. Do prvog meča sa Engleskom ostalo je četiri dana, a prema snimcima sa današnjeg treninga u Augzburgu moglo bi se naslutiti u kakvom će sastavu Srbija izaći na crtu Gordi Albionima. 

Pokušavao je poslednjih meseci selektor Srbije da promeni formaciju, zaigra sa četvoricom u poslednjoj liniji, ali ništa od toga nije dalo rezultata. U generalnoj probi pred put u Nemačku, "orlovi" su odigrali pripremni meč protiv Švedske u sistemu sa trojicom defanzivaca i pobedili sa 3:0. 

Bio je to jasan znak selektoru da bi na Evropskom prvenstvu trebalo koristiti proverene snage, a u istom ritmu nastavljeno je danas u Augzburgu. Naime, na otvorenom treningu reprezentacije Srbije - Dragan Stojković Piksi i njegovi izabranici uvežbavali su akcije sa dva napadača. 

Selektor "orlova" podelio je svoje ofanzivce u dva tima. Prvi su činili Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović, dok su u drugom bili Luka Jović i Petar Ratkov. Na osnovu toga da se zaključiti da će Srbija i na predstojećem Evropskom prvenstvu igrati sa dva napadača. 

Plan igre je bio jasan - napadač se izvlači iz šesnaesterca i sa ofanzivnim vezistom razmenjuje pas. Lopta potom ide na bok odakle se šalje centaršut, a Vlahović i Mitrović čekaju reakciju protivničke odbrane. 

Selektor Stojković je podelio jasne uloge i ostatku tima. Tandem ofanzivnih vezista činili su Dušan Tadić i Sergej Milinković-Savić, dok su po boku u prvom timu dejstvovali Filip Kostić i Andrija Živković. Pomenuta četvorka akciju je uigravala sa Vlahovićem i Mitrovićem.

Drugu ekipu činili su Lazar Samardžić i Veljko Birmančević kao ofanzivni vezisti, a krilne pozicije pripale su Mijatu Gaćinoviću i Filipu Mladenoviću. Naravno, sve to praćeno napadačkim tandemom Ratkov-Jović.