16.06.2024.

08:00

Foto: Starsportphoto

Sport

Naša odbrana će ovog puta položiti ispit! Kapiten Partizana veruje u "orlove"

Kapiten Partizana oporavlja se od operacije kolena, sprema se za početak priprema sa novim trenerom Aleksandrom Stanojevićem, ali pomno i prati utakmice Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Mladi štoper posebno širi optimizam kada je u pitanju naša reprezentacija, koju večeras u 1. kolu grupe C čeka premijerni meč protiv strašne Engleske na stadionu u Gelzenkirhenu (21.00, RTS 1, Arena premijum 1).

Činjenica je da su "orlovi" u ulozi totalnog autsajdera, jer igraju protiv aktuelnog prvaka Evrope, ali defanzivac crno-belih svakako očekuje da Piksijevi momci pruže žestok otpor jednom od najboljih svetskih timova.

* Šta očekujete od Srbije na EP, na kom nas nije bilo tačno 24 godine?

- Ne treba se više osvrtati na prošlost, koju ne možemo da promenimo. Ovo je sada neka potpuno druga priča. Nije fraza, zaista mislim da imamo kvalitet i da možemo da napravimo veliki rezultat u Nemačkoj. Samo da svi momci budu zdravi, a ne sumnjam da će dati sve od sebe da ostvare uspeh.

Informer

Fudbaleri Srbije danas imaju premijeru na EP

Na startu nas čekaju Englezi, a kasnije i Slovenci i Danci. Kako protiv njih?

- Ne postoji nijedna loša ili slaba ekipa na ovom turniru, pa tako i u našoj grupi. Neće nam biti lako ni sa jednom selekcijom, ali verujem u nas. Svi znamo koliko je Engleska jaka i kakve pojedince ima, strašan su tim, ali uvek treba biti hrabar i boriti se do krajnjih granica. Danci mogu da budu izuzetno neugodni, ali i Slovenci, koji su često znali da iznenade favorite. Srbiju čeka težak posao, ali uvek sam optimista.

* Da li to što se ovog puta nije osećala velika euforija, kao pred put u Katar na Mundijal, može da donese nešto pozitivno?

- To je sigurno pozitivna okolnost za nas. Mnogo je lakše i bolje raditi i spremati se u miru i tišini, nego kada je oko vas euforija, koja stvara i dodatni pritisak. Sada su momci i malo rasterećeniji, nema nekih nerealnih očekivanja i zato se nadam da će odigrati dobro i da će obradovati celu naciju. Čini mi se da je i atmosfera među njima odlična, a to nekad može da bude presudno.

Informer

Najviše se očekuje od Vlahovića i Mitrovića

* Kako biste ocenili odbranu "orlova", koja je označena kao najslabiji deo Piksijevog tima?

- Kao sto sam već rekao, naša reprezentacija ima strašan kvalitet i potencijal, kako u napadu tako i u odbrani. U prethodnom periodu jeste bilo problema u poslednjoj liniji, ali verujem da su izvučene pouke iz grešaka, da će se to sada popraviti i da će svi momci odigrati na maksimalnom nivou. Imamo defanzivce iz najjačih evropskih liga, nastupaju u ozbiljnim klubovima i nema nikakvog razloga da sumnjamo u njih.

* Od kojih naših igrača očekujete najviše u Nemačkoj i koji bi pojedinac posebno mogao da zablista?

- Imamo odlične individualce, ali najviše očekujem od napadača - Dušana Vlahovića i Aleksandra Mitrovića. Imali su fenomenalne sezone u Juventusu i Al Hilalu, u golgeterskoj su formi i puno će učinak srpskog tima zavisiti od njih dvojice. Videlo se najbolje u Kataru koliko nam je nedostajalo da budu potpuno zdravi i spremni. Sposobni su da svakoj ekipi da zatresu mrežu i nijednoj odbrani neće biti lako da ih zaustavi.

Informer

Svetozar Marković

* Ko su vaši favoriti za osvajanje titule prvaka Evrope?

- Mislim da je normalno da kažem da bih najviše voleo da Srbija bude šampion. Što se tiče ostalih, smatram da Francuska i Engleska imaju najbolje timove.

* Ko bi mogao da bude najbolji odbrambeni igrač i najbolji strelac na EP?

Defanzivac Antonio Ridiger iz Nemačke, a prvi golgeter Hari Kejn iz Engleske.