19.06.2024.

19:55

Foto: EPA Images

Sport

Nemci su mašina! Domaćin prvi obezbedio nokaut fazu EP (FOTO/VIDEO)

To je ta Nemačka, kao nekada, fudbalska sila! Domaćin Evropskog prvenstva prva je reprezentacija koja je obezbedila plasman u nokaut fazu, pošto je upisala dva trijumfa i na kontu ima već šest bodova.

Posle ubedljivih 4:1 na otvaranju protiv Škotske, ovog puta su izabranici Julijana Nagelsmana imali mnogo teži zadatak, jer je s druge strane terena bila izuzetno motivisana Mađarska, koja je morala da ide na sve ili ništa. Naše severne komšije su na premijeri poražene od Švajcarske sa 3:1 i zato su danas na "MPH Areni" u Štutgartu od starta krenuli hrabro, jako i napadački.

Ipak, prvi su do vođstva mogli da dođu "panceri", kada je Vili Orban bio neoprezan, a Kai Haverc mu se prikrao sa leđa i oduzeo loptu. Ipak, dobro je to ispratio golman Gulači i zaustavio taj udarac.

I kada se činilo da Mađari imaju kontrolu nad utakmicom, usledio je šok. Nemci su pojačali ritam, Džamal Musijala se najbolje snašao u kaznenom prostoru i udarcem sa oko sedam-osam zatresao mrežu. Tražili su momci u belim dresovima faul Gundogana nad Orbanom, smatrajući da je defanzivac Lajpciga u toj akciji odgurnut s leđa. VAR je to proveravao, ali je glavni arbitar Deni Mekeli ubrzo pokazao na centar.

Nije ekipa Marka Rosija potonula, nastavila je da igra otvoreno, želela je izjednačenje makar do poluvremena. Prvo je u dobroj poziciji bio Dominik Soboslaj, namestio se na šut, ali se u poslednjem trenutku isprečio Džonatan Ta i poslao loptu u korner.

Mnogobrojni mađarski navijači na tribinama poradovali su se u nadoknadi vremena, kada je Salaj glavom savladao Manuela Nojera nakon prekida i centaršuta s leve strane, ali je potvrđeno da je bio u ofsajd poziciji.

Informer

 

Nije se mnogo menjala situacija ni posle pauze, "laka konjica" je krenula na sve ili ništa, svesni da ukoliko izgube praktično su na rubu eliminacije sa EP. I mnogo će žaliti za šansom Varge u 60. minutu, kada mu je loptu na glavu bukvalno namestio Salaj. Bio je potpuno sam, ali je šutirao preko gola.

I onda, kako to obično i biva, usledila je kazna. Musijala je ne levom krilu proigrao Mitelštata, usledio je sjajan centaršut i isto takav udarac Gundogana za konačnih 2:0.

"Panceri" će u poslednjoj rundi grupe A (23. jun) igrati protiv Švajcarske u Frankfurtu, dok će Mađari na megdan Škotima, takođe u Štutgartu.