20.06.2024.

17:47

Foto: EPA

Sport

Kalkulacije: Svim srcem uz Englesku! I remi protiv Danske mogao bi da nam donese drugo mesto

Postigao je Luka Jović novi spasonosni gol u dresu reprezentacije Srbije! Napadač Milana u poslednjim momentima utakmice protiv Slovenije doneo je "orlovima" remi u drugom kolu Evropskog prvenstva - 1:1, a samim tim i bod nade za plasman u nokaut fazu kontinentalne smotre. 

Nakon prvog kola nije bilo vreme  za kalkulacije, sada - jeste. Računica je jasna, pobeda protiv Danske donosi Srbiji osminu finala Evropskog prvenstva, dok bi poraz značio i eliminaciju. Najviše "matematike" biće u slučaju da "orlovi" odigraju nerešeno protiv crveno-belih iz Skandinavije. 

Jedno je sigurno - do kraja grupne faze potrebno je da navijamo za Englesku budući da nam u slučaju remija sa Danskom sve zavisi od čete Gereta Sautgejta. 

Ukoliko Gordi Albioni savladaju Dance i Slovence sa najmanje dva gola razlike, a mi odigramo nerešeno sa četom Kaspera Hjulmanda u poslednjem kolu - Srbija kao drugoplasirana ide dalje budući da ćemo imati bolju gol razliku od rivala u grupi. Dakle, danas od 18 časova navijamo za Engleze, a potom i u poslednjem kolu - 25. juna. 

Ako Danska danas izbegne poraz od Engleske, reprezentaciji Srbije u poslednjem kolu igra samo pobeda! Ista je situacija ukoliko i Slovenija 25. juna savlada Gordi Albione. 

Informer

 

No, najviše kalkulacija biće ukoliko Engleska savlada Slovence i/ili Dance sa jednim golom prednosti. U tom slučaju o putniku u nokaut fazu Evropskog prvenstva odlučivaće broj postignutih golova, ako i to bude izjednačeno - onda će se gledati fer-plej (žuti i crveni kartoni). 

Da bi bilo jasnije, koraci koji koji odlučuju po pitanju plasmana su sledeći: Broj osvojenih bodova u utakmicama između timova, međusobni skor, veći broj postignutih golova, jednaesterci u slučaju izjednačenog skora dva tima, a potom bi se preško na disciplisnek poene. Poslednji kriterijum bi bio učinak u kvalifikacijama.

Za kraj, svaka kalkulacija biće nebitna ukoliko Srbija savlada Dansku kroz pet dana u Minhenu.