23.06.2024.

16:44

Foto: epaimages

Sport

Ovo morate da vidite! Trka za najboljeg strelca na EP nikad zanimljivija!

Odigrana su 24 meča u dosadašnjem toku turnira i postignut je 61 gol. Dakle, u proseku 2.55 po utakmici, što EURO u Nemačkoj svrstava u red najefikasnijih u istoriji. Međutim, kada govorimo o učinku pojedinaca niko se za sada nije posebno istakao. Zapravo, podatak za nevericu jeste da je na svojevrsnoj listi najboljih strelaca najefikasniji - autogol!
 

Čak šest puta se dogodilo do sada da neki igrač zatrese sopstvenu mrežu, što je daleko više od svih pojedinaca koji su bili strelci na pravoj strani terena. Ukoliko bismo listu strelaca tumačili još slobodnije, Romelu Lukaku bi bio drugi strelac turnira, ali kada ne bi postojala VAR tehnologija. Maleroznom Belgijancu poništena su čak tri gola u prva dva kola - dva protiv Slovačke na startu i jedan u drugom kolu kada su "crveni đavoli" savladali Rumuniju sa 2:0.

Ukoliko iz jednačine izbacimo autogolove i nesrećnog napadača Belgije, onda se na listi strelaca izdvajaju trojica fudbalera - Gruzin Georgi Mikautadze, Nemac Džamal Musijala i reprezentativac Slovačke Ivan Šranc najbolji su strelci na EP sa po dva postignuta gola.

Informer

Prilika da se to promeni biće već u nedelju uveče kada se igraju utakmice trećeg kola u grupi A, Škotska - Mađarska (21.00) i Nemačka - Švajcarska (21.00).