28.06.2024.

18:52

Foto: Informer/Peđa Milosavljević

Sport

Sportski direktor FSS realan: Da se ne lažemo, ovo u Nemačkoj je bio neuspeh

Eliminacija fudbalske reprezentacije Srbije već nakon grupne faze na kontinentalnom šampionatu zabolela je, ali i naljutila sve u našoj zemlji.

Samo dva osvojena boda i jedan postignut gol na tri utakmice daleko su ispod očekivanja, a kao glavni krivac za slabe partije i rezultate označen je, pre svih, selektor Dragan Stojković Piksi.

Ipak, sportski direktor u Fudbalskom savezu Srbije nije želeo da bude toliko oštar, ali je bio realan i iskren, pošto je potvrdio da je državni tim podbacio.

- Da li je debakl? Po meni, debakl je kada izgubiš tri meča zaredom. Što se kaže, kad dobiješ po tri komada. Tako da, s jedne strane, mislim da nije debakl u rezultatskom smislu, ali s druge, neuspeh je što se nismo kvalifikovali u drugi krug. Mislim da smo, gledajući po kvalitetu, morali da budemo tamo. Dakle, po meni jeste neuspeh - kaže Tanjga u razgovoru za portal "Mocart sport".

Informer

Fudbaleri Srbije

On je dodao da definitivno niko ne može da bude zadovoljan učinkom na EP.

- Mislim da niko u ovoj državi nije zadovoljan. Da sada pričamo kako smo igrali dobro, a nismo se kvalifikovali - to nije tačno. Mislim da je i sam selektor nezadovoljan. Svi smo očekivali više, takva su bila i predviđanja, da moramo da prođemo, da imamo kvalitet, ali nije se desilo - naglašava Tanjga.

Nekadašnji defanzivac nije se mnogo bavio taktikom i kritikama na sistem koji je forsirao selektor, a nije doneo ništa dobro.

- Ne bih da komentarišem igru, ipak je to pitanje za stručni štab, ali mislim da smo u nekim utakmicama precenili protivnike, a da smo premalo verovali u sopstvene kvalitete. Trebalo je da imamo više samopouzdanja i vere u sebe. Da je tako bilo, postigli bismo bolje rezultate i našli bismo se u nokaut fazi. Malo smo bili dezorganizovani, sve to je moglo da bude bolje - jasan je Tanjga.

Informer

Miroslav Tanjga u društvu Dragana Džajića i Nenada Bjekovića

Svojevremeno pomoćnik Siniše Mihajlovića u Bolonji se dotakao i statusa Piksijevog statusa, jer njegovu smenu traže i stručnjaci i navijači.

- Ne bih se izjašnjavao u ovom trenutku o tim stvarima. Moraćemo sve da analiziramo, zašto i kako je došlo do ovoga. Normalno, tu je i Izvršni odbor FSS, postoji redosled stari. Treba da sednemo svi, da se pogledamo u oči i da pričamo o mnogim stvarima onakve kakve jesu. Bez uvijanja i traženja alibija. Moramo samo da govorimo činjenice i da donesemo zajedničke odluke prema onome šta je najbolje za reprezentaciju i za našu zemlju, navijače, koji očekuju malo bolje rezultate nego što ih u ovom momentu imamo. Svima je jasno, bio je cilj da prođemo grupu. Ne treba još da donosimo neki sud, neka se to malo slegne, pa ćemo da pričamo o svemu - podvlači Tanjga.

Informer

Svi traže odlazak Dragana Stojkovića Piksija

Na kraju, bivši as Vojvodine, Crvene zvezde, Herte i Majnca tvrdi da ne treba da brinemo za budućnost, već da samo malo više verujemo i radimo sa talentima.

- Kadetska selekcija je igrala polufinale Evropskog prvenstva, ona će i dogodine da beleži dobre rezultate, ali kada treba ti momci da pređu u seniorske timove ne dobijaju šansu u našim klubovima. Oni gledaju da ih brže-bolje prodaju u inostranstvo da bi uzeli neki novac, a ti dečaci tamo ne igraju i izgube se. Te iste pare koje dajemo za strance možemo da dajemo srpskim igračima i oni će ostati ovde još godinu-dve-tri ovde. I treneri bi morali više da preuzmu odgovornosti, da veruju talentima, a ne samo da traže alibi i neke igrače po inostranstvu koji su neproverenog kvaliteta. Da je situacija alarmantna - jeste, ali smatram da nije bezizlazna - zaključuje Tanjga.