01.07.2024.

23:48

Foto: Tanjug/AP

Sport

Kosta spasao Ronalda, Portugal je u četvrtfinalu! (FOTO/VIDEO)

Spektakularan meč, koji nije bio za one sa slabim srcem, viđen je večeras u Frankfurtu! Portugalci su važili za apsolutnog favorita uoči meča i to su potvrdili na terenu "Dojče bank arene" od samog starta. Pretili su Rafael Leao, Bruno Fernandes i Kristijano Ronaldo u uvodnih pola časa igre, ali je odbrana Slovenije nekako izdržala da ne primi gol. Veliku želju da postigne pogodak imao je Ronaldo, koji u grupnoj fazi turnira nije uspeo da se upiše u strelce.

Informer

Delovalo je u pojedinim trenucima kao da čitav tim igra za čuvenog golgetera, kako bi Ronaldo konačno postigao svoj prvenac i to je delimično poremetilo tim selektora Roberta Martineza. Slovenci su uspeli da se oslobode strahovitog pritiska i da priprete u završnici prvog poluvremena, ali posle obećavajuće kontre Šporar nije uspeo da stigne do lopte.

Informer

Igrao se 44. minut kada je Šeško zagrejao rukavice Dioga Koste i to je bio prvi šut slovenačkog tima u okvir gola protivnika. Mogao je Portugal do vođstva u poslednjem napadu u prvom delu meča, ali je Palinja samo očešao stativu gola Jana Oblaka. Na odmor se otišlo rezultatom 0:0 i takvim raspletom puleni Matjaža Keka bili su mnogo zadovoljniji.

Informer

Već u uvodnim minutima drugog dela popularni "navigatori" ponovo prete - Kanselo je probio po desnoj strani, lopta je stigla do Silve koji je šutirao preko gola. Nekoliko minuta kasnije Ronaldo je snažno šutirao iz slobodnog udarca, pravo u golmana Jana Oblaka. Minuti su prolazili, ali pritisak Portugala nije popuštao i delovalo je da je samo pitanje trenutka kada će odbrana "zmajčeka" kapitulirati.

Informer

U jeku terenske inicijative protivnika, Slovenija je mogla do šokantnog vođstva u 60. minutu utakmice. Benjamin Šeško je umakao Pepeu, ali je iz izgledne pozicije vrlo loše šutirao. Morao je Roberto Martinez nešto da menja i Diogo Žota je zamenio Vitinju. 

Informer

Ponovo je pripretio Kristijano Ronaldo iz slobodnog udarca u 72. minutu, ali nije bilo potrebe da Oblak interveniše. Portugalci su bili sve nervozniji kako se meč bližio kraju, s obzirom na to da apsolutnu dominaciju na terenu nisu uspeli da pretvore u nešto konkretno. Selektor Martinez uveo je u igru Fransiska Konseisaoa, koji je u meču grupne faze protiv Češke ušao u igru sa klupe i doneo svom timu pobedu. Kao u utakmicama sa Danskom, Srbijom i Engleskom, Slovenci su i u Frankfurtu pokazali da se radi o organizovanoj ekipi kojoj nije lako dati gol. 

Informer

Moglo se dogoditi da sve bude rešeno u 89. minutu kada je Ronaldo izašao ispred Oblaka, međutim golman madridskog Atletika zaustavio je njegov šut. Već u narednom napadu pretili su Slovenci, ali rezultat se nije promenio. Poslednju priliku da izbegnu produžetke imali su Portugalci u nadoknadi vremena nakon kornera, kada je Ronaldo načinio prekršaj u napadu nad Oblakom. Drama u Frankfurtu produžena je za još 30 minuta!

Informer

Bili su Portugalci i dalje favoriti da iz velike borbe izađu kao pobednici, pošto su četiri puta u poslednjih pet slučajeva kada su igrali produžetke na Evropskom prvenstvu, uspevali da prođu dalje. Ipak, prvu šansu u produžecima imali su Slovenci pošto je udarac Verbiča Ruben Dias prosledio u korner. 

Informer

Umor je u dodatnih 30 minuta učinio svoje, pa se igralo znatno sporije nego što je bio slučaj u regularnom toku utakmice. Izuzimajući dominaciju u posedu lopte, oštrica portugalskog napada bila je otupljena i nije bilo opasnosti pred slovenačkim golom. A onda, arbitar Danijele Orsato u 103. minutu dosuđuje penal u korist Portugala! Vanja Drkušić je sapleo Dioga Žotu u kaznenom prostoru, a italijanski arbitar nakon konsutacije sa VAR sobom potvrdio prvobitnu odluku. Loptu je na belu tačku postavio Kristijano Ronaldo, ali pročitao ga je Oblak i fantastičnom reakcijom zaustavio njegov šut!

Neiskorišćen penal teško je pao fudbaleru Al Nasra, kojeg su saigrači u pauzi između dva produžetka tešili, dok je Ronaldo u suzama započeo odlučujućih 15 mintua. Bio je to treći jedanaesterac koji nije realizovao od poslednjih sedam koje je izveo na velikim takmičenjima.

Veliku grešku napravio je Pepe u 115. minutu kada je izgubio loptu na svojoj polovini - Šeško je imao otvoren put ka golu, ali je loše šutirao pa Kosta nije imao velikih problema prilikom odbrane. Shvatio je Roberto Martinez da 41-godišnji veteran više nema snage i odmah ga je izveo iz igre. Umesto Pepea priliku je dobio Ruben Neves. 

Ostalo je 0:0 do samog kraja i nakon više od dva sata drame, o putniku u četvrtfinale odlučivali su jedanaesterci! Već u prvoj seriji, Diogo Kosta je "pročitao" Josipa Iličića i zaustavio njegov udarac. Ponovo su se Ronaldo i Oblak našli "oči u oči", ovoga puta Portugalac je promenio stranu i pogodio mrežu! Portugal je imao prednost nakon prve serije! Kosta je izrastao u apsolutnog heroja kada je u drugoj seriji odbranio udarac Balkoveca! Hladnokrvan je bio Bruno Fernandes i Portugal je nakon dve serije imao ogromnu prednost!

Čudesni Kosta je odbranio i udarac Verbiča u trećoj seriji i tada je sve bilo gotovo! Bernardo Silva je imao meč loptu i iskoristio je poslavši loptu u jednu, a Oblaka u suprotnu stranu. Portugal će u Hamburgu 5. jula (21.00) igrati protiv Francuske za plasman u polufinale.