02.07.2024.

22:53

Foto: Tanjug/AP

Sport

Spektakl u Lajpcigu! Demiral je heroj Turske! (FOTO/VIDEO)

Spektakularan meč viđen je u Lajpcigu, a da nas očekuje 90 minuta vrhunskog fudbala moglo se naslutiti već na samom startu. Turska je u prvom napadu uspela da izbori korner, slabo je reagovao Kristof Baumgartner koji je kratko sa gol linije odbio loptu do Meriha Demirala. Nekadašnji fudbaler Juventusa odlično se snašao u petercu rivala i snažnim udarcem u 57. sekundi utakmice poslao loptu pod prečku gola protivnika za delirijum na tribinama među turskim navijačima! Bio je to najbrži gol postignut u eliminacionim mečevima na evropskim šampionatima!

 

Informer

Rano primljeni pogodak nije poremetio Austrijance koji su odmah počeli da napadaju u želji da brzo dođu do rezultatskog poravnanja. Baumgartner, Sabicer i Lajnhart imali su šanse da donesu svom timu ekspresno izjednačenje, ali sreća je u tim trenucima bila na strani Turaka.

Informer

Očekivali su mnogi da će veliki hendikep u igri turskog tima predstavljati odsustvo suspendovanog Hakana Čalhanoglua, međutim 19-godišnji Arda Guler nadomestio je izostanak kapitena i najkreativnijeg igrača u timu selektora Vinćenca Montele. Kako se prvo poluvreme bližilo kraju tako je postajalo sve jasnije da je Italijan taktički bolje pripremio utakmicu od svog kolege Ralfa Ragnika. Turska je dominirala u posedu lopte i u velikoj meri uspela da anulira sve napadačke kvalitete protivničkog tima. Marko Arnautović bio je potpuno odsečen od ostatka ekipe i u prvih 45 minuta nije uspeo da pripeti Mertu Gunoku.

Informer

Svestan je bio Ragnik da je njegova ekipa podbacila u prvom poluvremenu, pa je izvršio dvostruku izmenu pred nastavak utakmice. Pras i Gregorič su ušli u igru umesto Šmida i Mvenea. Austrija je zaigrala ofanzivnije, dok su se Turci povukli i čekali priliku nakon kontra napada. Prvu veliku šansu za izjednačenje Austrijanci su imali u 51. minutu kada je Arnautović bio u situaciji "jedan na jedan" sa Gunokom, kada je turski golman izašao kao pobednik iz tog duela. Turska odbrana je u tim trenucima bila pod strahovitim pritiskom, ali je izdržala da ne primi gol. 

Informer

Taman kada je delovalo da je Austrija blizu izjednačenja, Turska postiže drugi pogodak u 59. minutu! Bila je to praktično repriza prvog gola, Guler je izveo korner sa desne strane, a Demiral na prvoj stativi glavom poslao loptu iza leđa golmana Penca! Fudbaler Al Ahlija je do meča u Lajpcigu postigao dva gola na 47 nastupa za Tursku, a večeras je za manje od sat vremena bio dvostruki strelac!

Informer

Međutim, Austrijanci su odbili da se predaju i već u 66. minutu postižu gol kojim su vratili rezultatsku neizvesnost! Strelac je nakon kornera bio Mihael Gregorič, koji je u martu u prijateljskom meču između ove dve selekcije postigao het-trik! Taj gol dao je krila reprezentaciji Austrije koja je nastavila da napada u želji da utakmcu makar odvede u produžetke. 

Poslednjih 20 minuta igralo se isključivo na polovini terena koja pripada Turcima, a Grilič i Sabicer su mogli da izrastu u nacionalne heroje, međutim nisu bili dovoljno koncentristani u ključnim momentima. Strepeli su turski navijači do poslednjeg zvižduka Artura Soareša, ali su njihovi ljubimci fanatičnom borbenošću uspeli da izdrže do kraja i odbrane se od svih pokušaja protivnika da dođe do izjednačenja. U četvrtom minutu nadoknade u heroja je izrastao i golman Gunok koji je nestvarnom odbranom sačuvao prednost svog tima! Ostalo je 2:1 za Tursku i veliko slavlje na terenu i tribinama moglo je da počne!

Prvi put od 2008. godine kada su stigli do polufinala, Turci su se plasirali među osam najboljih timova na Starom kontinentu. Protivnik u četvrtfinalu 6. jula u Berlinu biće im selekcija Holandije, koja je ranije danas nadigrala Rumuniju.