24.10.2015.

07:30

Foto:

Sport

OBILIĆA VIŠE NEMA! Prvak Jugoslavije iz 1998. više ne igra ni u beton ligi

 

 

Obilić nije ugašen, na papiru postoji, jedino što ne igra fudbal. "Lozu" Obilića produžavaju - dame. Samo je još ženski sastav ono što je ostalo od nekadašnjeg senzacionalnog i kontroverznog prvaka skraćene Jugoslavije, kojim je sa klupe dirigovao Dragan Okuka, a iz lože komandovao Željko Ražnatović Arkan.

Odskočna daska

Želeći da proverimo gde su "vitezovi" danas, 17 godina pošto su postali šampioni, u Fudbalskom savezu Beograda dobili smo porazan odgovor:

- Nema ih više! Klub nije ugašen, ali se više ne takmiči. Čak ni među petlićima. Katastrofa - bio je odgovor iz FSB. 

Starsportphoto©

Zarađuju od iznajmljivanja stadiona

Nema Obilić ove sezone nijedan muški tim, ali zato ima prihode od - stadiona. Zajednica Superlige je mnogo puta u poslednjih nekoliko sezona iznajmljivala stadion na Vračaru za utakmice na kojima su formalni domaćini bili OFK Beograd, Rad i Voždovac, a novac za najam dobijao je FK Obilić, kako su nam rekli u Zajednici Superlige. Objekat u Ulici Gospodara Vučića često rentira i FSS za mečeve mlađih reprezentacija, pa verovatno i tu pare za najam odlaze na račun "vitezova".

Jednako zatečen "muštulukom" Informera bio je i Nikola Lazetić, jedno od najzvučnijih imena koje je nosilo dres Obilića.

- Stvarno nisam znao da se to desilo klubu. Otkako sam završio karijeru i vratio se u Srbiju slabo pratim domaću scenu. U svakom slučaju, mnogo mi je žao. To samo pokazuje u kakvom nam je stanju fudbal - razočaran je Lazetić.

Što se njega tiče, kako je rekao, o Obiliću uvek i zauvek sve najbolje.

- Mene za taj klub vežu samo najlepše uspomene. Bio sam Arkanov miljenik, gledao me kao sina. Obilić je bio moja odskočna daska u svet fudbala. Kasnije je bilo svakakvih priča na račun kluba, nekih tačnih, a većina izmišljenih, pakosnih. Mnogi su gledali da na bilo koji način omalovaže "vitezove" - rekao je Nikola Lazetić za Informer.

Public

Nekadašnji reprezentativac Nenad Đorđević je preko Obilića došao do Partizana, pa Lige šampiona, gde je dostigao vrh karijere.

- U svoje vreme, Obilić je po organizaciji bio rame uz rame sa Partizanom i Zvezdom! Klub je funkcionisao savršeno. Dao je i mnogo dobrih igrača koji su stizali i do dresa reprezentacije, od Grozdića, preko Lazetića, do Obradovića. Žalosno je da više ni deca ne nose dres sa tim grbom - razočaran je Đorđević.

Bogata tradicija

On ističe da su "vitezovi" mnogo više od bivšeg prvaka države.

- Verovatno mnogi kada se pomene Obilić pomisle na tu šampionsku generaciju, na Arkana... Međutim, rođeni Beograđani i pravi zaljubljenici u fudbal znaju da je to klub sa mnogo dužom tradicijom. Nekada je duel Obilić - Sinđelić bio veliki derbi, ceo grad je želeo da ga gleda. Grehota je da "vitezovi" nestanu sa scene. Mislim i da bi zbog samog imena trebalo da taj klub opstane. Nadam se da će se uskoro naći neko ko će ga ponovo podići - emotivno je ispričao Nenad Đorđević.

Starsportphoto©

Babeu, Juškić, Grozdić...

Obilić je u sezoni 1997/98. postao šampion Jugoslavije. Klubom je dirigovao Željko Ražnatović Arkan, sa klupe ga predvodio Dragan Okuka, a na terenu su bili uglavnom igrači za koje je do tada malo ko čuo: Nenad Lukić, Predrag Filipović, Kuzman Babeu, Darko Vargec, Saša Zorić, Dragan Šarac, Ivan Litera, Miroslav Savić, Živojin Juškić, Zoran Ranković, Saša Viciknez, Marjan Živković, Nenad Grozdić, koji je skupio 13 utakmica u A reprezentaciji Jugoslavije, direktno iz dresa "vitezova".

Jednako zatečen informacijom da mu je bivši klub nestao sa scene je i Dragan Šarac, koji je bio jedan od najboljih igrača šampionskog tima Obilića. Upisao se i kao strelac u čuvenom meču kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Bajerna u Beogradu (1:1). On s jedne, Lotar Mateus s druge strane.

- Teško da je iko od nas mogao i da zamisli šta će se desiti s klubom za tako kratak period. Šampion države, tim koji je u Beogradu odoleo Bajernu, posle samo nekoliko godina krenuo je nizbrdo i evo, nije se zaustavio dok se maltene nije ugasio. Razočaran sam. Barem da je negde u Srpskoj ligi, mislim da mu je najmanje tu mesto - istakao je Dragan Šarac.

 

Ženski fudbalski klub Obilić ostao je da čuva grb i boje kluba, ali za njegov opstanak i takmičenje zaslužni su UEFA i FSS. Kako Evropska fudbalska unija daje novac za razvoj ženskog fudbala preko Fudbalskog saveza Srbije, "viteškinjama" je apsolutno sve plaćeno da bi se takmičile.

 

Tagovi: