04.02.2016.

09:12

Foto:

Sport

DOLAZE NA NAPLATU SKANDALOZNI UGOVORI: Zvezda i Partizan zbog Zahavija lete iz Evrope!

 

Večiti rivali prodavali su procente ugovora svojih igrača izraelskom menadžeru i dozvoljavali su mu da određuje koliko će fudbaler igrati i kome će i kada biti prodat, što je prema pravilima Svetske fudbalske federacije (FIFA) strogo zabranjeno.

Najsvežiji primeri ovakvih ugovora su Luka Jović i Andrija Živković. Zvezdin napadač nedavno je prešao u Benfiku, a da je ostao na "Marakani", morao bi da odigra najmanje 12 mečeva u nastavku sezone ili bi crveno-beli u suprotnom plaćali penale Zahaviju.

Sa Živkovićem je situacija još drastičnija - Partizan se obavezao da će igrača prodati klubu koji Zahavi odabere, a ukoliko to ne učini, moraće da plati Izraelcu polovinu ponude koju je odbio.  

Tvente i Sporting nagrabusili

Holandski Tvente i portugalski Sporting nalaze se pred kažnjavanjem jer su prodavali procente svojih igrača agenciji "Dojen sports" sa Malte na gotovo identičan način kao Partizan i Zvezda. Čak su i ugovori bili veoma slični, sa zaprećenim penalima u slučaju da igrač ne bude prodat kada i kome agencija odredi. Holandski fudbalski savez već je kaznio Tvente sa tri godine neigranja u Evropi, a Sporting se trenutno sudi sa "Dojen sportsom".

Upravo to se i dogodilo letos, kad je odbijena ponuda Benfike za Živkovića od pet miliona evra. Zahavi je, preko svog kluba Apolona, odmah tužio crno-bele i zatražio isplatu 2,5 miliona.

Dodatne odredbe

Prema rečima našeg odlično obaveštenog izvora, ovi ugovori u direktnoj su suprotnosti sa članom 18 bis FIFA Pravilnika o statusu i transferima fudbalera.

- Ugovori koje su Zvezda i Partizan sklapali sa Zahavijem o prodaji procenata Luke Jovića i Andrije Živkovića svakako krše član 18 bis. Jović je imao odredbu prema kojoj je morao da igra najmanje 45 minuta u svakoj drugoj utakmici, što automatski znači da je treća strana uticala na sastav tima. Kod Živkovića je stajalo da Partizan mora da ga proda onom klubu koji Apolon izabere, što je direktno mešanje u transfer politiku kluba - objašnjava naš sagovornik.

Razlog zbog kojeg FIFA dosad nije reagovala leži u činjenici da je proces dokazivanja člana 18 bis bio previše dugotrajan i komplikovan.

Informer

OTVORENO PISMO ŽIVKOVIĆA: Andrija će pomoći Partizanu makar iz svog džepa, ali nema ugovora do 1. jula!

On smatra da bi čelnici naša dva najveća kluba morali da probaju da ospore ugovore sa Zahavijem.

Pravilnik o statusu i transferima fudbalera (FIFA RSTP)

Član 18 bis
1. Klub ne sme da sklopi ugovor koji omogućava bilo kom od potpisnika niti bilo kojoj trećoj strani da stekne mogućnost da utiče na nezavisnost kluba u odlučivanju o pitanjima transfera ili učinku tima.
2. Disciplinski komitet FIFA može izreći disciplinske mere protiv kluba koji ne poštuje odredbe iz ovog člana.

- Da sam ja u Zvezdi ili Partizanu, definitivno bih pred FIFA pokušao da oborim Jovićev i Živkovićev ugovor. Svakako ne bih plaćao Zahaviju nikakve penale, jer su ti ugovori o procentima u suprotnosti sa pravilima FIFA. Međutim, čelnicima klubova nije jednostavno da to urade jer žele da i u budućnosti sarađuju za tim menadžerom.

Nisu zabrinuti

S druge strane, generalni direktor Partizana Miloš Vazura tvrdi da FIFA nema razloga da kazni crno-bele.

- Ugovor sa Živkovićem je potpisala prethodna uprava i on je potpisan u avgustu 2014. godine, a izmena tog člana pravilnika FIFA usledila je posle toga. U ovom slučaju nema kršenja pomenute stavke, jer treća strana ne utiče na to da li će on igrati ili ne. Nema potrebe da se plašimo disciplinskih mera FIFA i bilo kakvih sankcija, o tome nismo ni razmišljali - ističe Vazura za Informer.

On otvoreno priznaje da ne veruje da je moguće oboriti ugovor sa Zahavijem. 

Informer

Generalni sekretar Zvezde Stefan Pantović takođe veruje da FIFA neće kazniti Zvezdu.

- U ugovoru koji se odnosio na Luku Jovića niko nije izričito naredio da on mora da igra. Ostavljena je mogućnost da biramo da li želimo da ga pustimo da igra ili da snosimo posledice u finansijskom smislu. Dakle, imali smo mogućnost izbora i to se nikako ne poistovećuje sa tim da neko utiče na učinak tima - tvrdi Pantović.

PARTIZANOV ODGOVOR ŽIVKOVIĆIMA: Klub je zbog Andrije urušio sopstveno dostojanstvo!

 

Tagovi: