03.11.2016.

13:00

Foto:

Sport

SRBI OSVOJILI KANADU! Klub naših iseljenika uzeo šampionsku titulu u fudbalu!

Srpski beli orlovi osvojili su fudbalski šampionat Kanade! Ekipa sastavljena od srpskih iseljenika trijumfovala je u finalu protiv Hamilton sitija sa 2:1 (1:1), a gol odluke postigao je Miloš Šćepanović u produžecima.

Tako je srpski tim ponovio uspeh iz 2008. godine, kad je takođe postao šampion Kanade. Rezultat "orlova" posebno dobija na značaju ako se uzme u obzir da su u plej-of ušli tek sa četvrte pozicije i nisu spadali u krug favorita za osvajanje titule.

Hrvati im "večiti" rivali

Srpski beli orlovi statistički su najbolji tim u Kanadi u poslednjih osam godina, otkako se takmiče u elitnom rangu. Jedina su ekipa koja je u svakoj sezoni stigla do plej-ofa i najčešće je bila u finalu, uz "večitog rivala" Toronto Kroaciju. 

Međutim, redom su padali Toronto atomik u četvrtfinalu (1:0), Ukrajina junajted u polufinalu (1:0) i za kraj Hamilton, mahom sastavljen od srpskih i hrvatskih fudbalera.

Osnovani 1968.

Trener Srpskih belih orlova Uroš Stamatović bio je oduševljen rezultatom.

- Verovali smo u našu bolju fizičku pripremljenost i to nam se na kraju isplatilo. Igrali smo sve bolje i jače kako je vreme odmicalo, što nam se vratilo s dva gola u nastavku meča. Igrači su najzaslužniji za ovaj uspeh, jer su sve vreme verovali da mogu do pobede - istakao je Stamatović.

Informer

Udarne igle srpskog tima ove sezone bili su Miloš Šćepanović, koji je prošao Zvezdinu omladinsku školu, iskusni Branislav Vukomanović, koji je godinama igrao u srpskoj Superligi, zatim Slovačkoj, Rumuniji, Švedskoj, Izraelu, kao i Radenko Kamberović, nekadašnji fudbaler Partizana.

Informer

Igrao i Šekularac

Reč je o takmičenju Severne i Srednje Amerike, koje je pandan evropskoj Ligi šampiona. Hamilton se povukao iz nacionalnog šampionata 1980. i sve do 2006. postojao kao amaterski klub.

Od 2006. klub menja ime u Srpski beli orlovi, vraća se u elitni rang takmičenja i za kratko vreme postaje jedan od najuticajnijih i najuspešnijih klubova u Kanadi. Osim titule osvojene 2008, "orlovi" su 2006, 2007. i 2009. stizali do finala plej-ofa.

Slavu ovog kluba, prvo kao igrač pomenute 1975, a potom i kao trener 2006, proneo je legendarni srpski fudbaler i druga Zvezdina zvezda Dragoslav Šekularac.

Tagovi: