30.11.2017.

12:49

Foto:

Sport

SUPER SVETSKO PRVENSTVO ZA KLUBOVE! Evo kada počinje, ko igra, koliko timova...

Kupu konfederacija došao je kraj, kao i trenutnom formatu klupskog SP, a vodeći ljudi FIFA zaključili su da ni jedno ni drugom takmičenje ne privlači pažnju navijača ni sponzora.

U budućnosti nas čeka Super SP, a na njemu će igrati 24 najuspešnija fudbalska kluba, svake četiri godine u terminu u kojem je dosad održavan Kup konfederacija.

Kako piše Marka, pravo nastupa imaće 12 klubova iz Evrope: četiri poslednja pobednika Lige šampiona, četvoro finalista i još četiri ekipe s najboljim FIFA koeficijentom. U ovom trenutku to bi bili Real, Barselona, Atletiko, Juventus, Bajern, Sevilja, Mančester siti, Borusija Dortmund, Benfika, Arsenal i Porto.

Pravo nastupa imali bi i južnoamerički pobednici poslednja četiri izdanja Kopa Libertadoresa, kao i još jedan klub s najboljih koeficijentom. Po dva predstavnika imala bi Srednja i Severna Amerika, kao i Afrika i Azija, dok bi Okeaniju zastupao jedan klub.

Prvo Super SP trebalo bi da se održi u junu 2021. godine. Učesnici će biti podeljeni u osam grupa po tri ekipe, iz kojih će najbolja ići u četvrtfinale, a zatim slede nokaut utakmice.

Tagovi: