11.10.2018.

19:16

Foto:

Sport

DEBAKL BELGIJSKOG FUDBALA! Četiri osobe optužene za korupciju, peta za pranje novca!

Osumnjičeni su uhapšeni u sredu u okviru opsežne istrage belgijskih vlasti, navodi AP, dodajući da su četiri osobe optužene za korupciju, dok je peta optužena za pranje novca.

Tužioci su saopštili da u nameštanju utakmica nisu učestvovali najbolji belgijski klubovi, ali da su dvojica uhapšenih dovedeni u vezu sa nekim od najjačih klubova, kao što su Anderleht, Klub Briž i Standard Lijež. 

Tačan identiteti uhapšenih još nije zvanično saopšten.

Trener Ivan Leko, koji je oslobođen svih optužbi, govorio je danas sa istražiteljima zajedno sa fudbalskim menadžerima Mogijem Bajatom i Dejanom Veljkovićem.

Istraga je trajala godinu dana i bila je usmerena na radnje fudbalskim menadžera tokom transfera. Istražitelji su posebno obratili pažnju na pranje novca, izbegavanje poreza i korupciju, navodi AP.

Tokom istrage, pronađeni su dokazi nameštanja utakmica.

Na najveći fudbalski skandal u Belgiji u poslednjih nekoliko decenija reagovao je i veteran belgijske fudbalske reprezentacije Vinsent Kompani, koji je izjavio da nije iznenađen, jer je "sektor bio godinama pod velomo tajni".

U ovoj međunarodnoj akciji, tokom koje su izvedene 44 racije, učestvovala je i Srbija, kako je ranije danas izjavio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Policija je, kako je ranije saopšteno, na šest lokacija u Beogradu i Nišu zaplenila 800.000 evra, za koje se sumnja da potiču od pranja novca stečenog malverzacijama sa transferima fudbalera u Belgiji, a ministar Stefanović je tim povodom rekao je da imamo dobru akciju BIA, policije i Tužilaštva.

Tagovi: