17.07.2019.

10:20

Foto:

Sport

OVAJ ČOVEK ĆE LEČITI SINIŠU! Doktor otkrio kako će teći Mihina UTAKMICA ŽIVOTA, njegove reči su ohrabrenje!

Kavo je direktor Instituta za hematologiju u poliklinici "Santa Orosla Malpigi" u Bolonji, u koju je u ponedeljak uveče primljen Mihajlović.


Bivši srpski selektor otkrio je u subotu na konferenciji za medije da ima galopirajuću leukemiju, pa je lečenje morao da počne što pre, i to agresivnim metodama. Mihajlović je priznao da je bio veoma uplašen u startu, da je plakao dva dana i da mu je bilo potrebno vreme da se osami i suoči s bolešću. Potom se na dan kad je počeo lečenje obratio javnosti pismom i poručio da je spreman za borbu.

Ogroman napredak

Prva faza lečenja trajaće tri nedelje, a naš proslavljeni fudbaler će sve vreme biti pod direktnim nadzorom profesora Kava.

- Ne mogu se izlečiti sve vrste leukemije, ali neke, čak i akutne, mogu da budu pobeđene. Što je pre otkrijemo, to smo u većoj prednosti. Čak i kod onih gde nije moguće potpuno izlečenje, današnji lekovi mogu značajno da produže životni vek. Svi koji boluju od leukemije moraju da budu svesni da živimo u periodu velikih naučnih dostignuća. Postoje veliki uspesi u terapiji mnogih bolesti raka koštane srži. Danas radimo stvari koje su pre samo deset godina bile nezamislive. Nikad nismo bili u boljoj poziciji - rekao je Kavo za italijansku "Republiku".

Informer

Ugledni list je njegove reči tumačio kao vrlo ohrabrujuće, gotovo obećavajuće da će u Mihajlovićevom slučaju opaka bolest biti savladana. Kavo, međutim, nije želeo konkretno da govori o srpskom treneru i njegovom stanju na početku lečenja.

- Moram da sačuvam apsolutnu diskreciju mog pacijenta. On je taj koji će odlučiti da li će, kada i koliko informacija podeliti sa javnošću. Mogu samo da ponovim ono što govorim svim pacijentima. Nada u izlečenje jedan je od najvažnijih elemenata procesa lečenja, a u današnje vreme zaista imamo razloga za nadu - istakao je Kavo.

Ciljani lekovi

Ugledni italijanski doktor objasnio je, takođe uopšteno, da je danas moguće odrediti personalizovanu terapiju.

- Postoje velike razlike u leukemijama, koje mogu biti hronične ili akutne. Ali danas postoji mogućnost odabira ciljanih lekova i personalizacije terapije, uz pomoć tehnika molekularne biologije. Naš institut je centar za upotrebu genetski modifikovanih limfocita za prepoznavanje i ubijanje ćelija raka. To omogućava da se prevaziđu neki problemi koji su se pojavili kod hemoterapije, posebno razvoj nekih otpornosti na lekove - naglasio je Kavo.

Densvil: Za šefa i u vatru!

Holanđanin Stefano Densvil (26), kojeg je Bolonja tek kupila od Briža, nije stigao lično da upozna Mihajlovića, a već kaže da bi za šefa išao u vatru!
- Pre dva dana smo sa šefom razgovarali preko Skajpa. Video sam da su svi moji novi saigrači bili tužni i vidno pogođeni, pa sam odmah shvatio kakav je Mihajlović čovek i kakav odnos ima sa igračima. Zamolio nas je da odreagujemo na pravi način u ovoj teškoj situaciji, a mi želimo da se borimo s njim zajedno. Za njega ćemo da skočimo i u vatru, ako treba - poručio je Densvil.

Tagovi: