Autor: Informer.rs

29.09.2019.

14:55

Foto:

Sport

ŠPANSKA MARKA O USPEHU TSC! Orban uložio milione kako bi sa trona skinuo Zvezdu i Partizan!

Ekipa iz Bačke Topole,inače debitant u Superligi, briljira na početku sezone i posle devet kola nalazi se na trećoj poziciji. To nije promaklo novinarima "Marke", koji su TSC nazvali "uspehom Fudbalskog saveza Mađarske".

U Bačkoj Topoli pretežno žive Mađari, njih 57 odsto, kako navodi "Marka", a grad se nalazi na 30 kilometara od granice sa Mađarskom. Taj tim je do sada osam puta menjao ime, a osnovan je 1912. godine kada se Bačka Topola još nalazila pod vladavinom Austrougarske.

- Ovaj klub je sezone 2018/19 po prvi put uspeo da se plasira u prvu ligu Srbije, a za većinu tog uspeha zaslužan je premijer Mađarske Viktor Orban. Kako se navodi, Fudbalski savez Mađarske, motivisan Orbanom, je donirao preko devet miliona evra u TSC kako bi napravio jednu od najboljih fudbalskih akademija u Srbiji - navode Španci.

Informer

 



- Zašto uložiti novac u Srbiji? Ovde živi mnogo Mađara, a naša zemlja se brine za Mađare širom sveta - podsetila je "Marka" na Orbanove reči na otvaranju akademije.

Godinu dana nakon što je u klub "ušao" novac iz Mađarske on se bori za sam vrh Superlige. Na prvom mestu TSC je već bio, a utakmicom protiv Rada u nedelju od 18 časova može ponovo da preskoči Zvezdu i Partizan i vrati se na čelo, doduše sa utakmicom više.

Poslednji put se desilo da Zvezda ili Partizan ne budu prvaci države 1998. godine, kada je titulu osvojio Obilić, a u prethodnih 20+ godina samo dvaput je neko uspeo da bude drugi - krajem prošle decenije Vojvodina i prošle sezone Radnički iz Niša.

"Marka", koja podseća da su u ovom klubu, koji je tada imao nešto drugačiji naziv, ponikle dve velike zvezde srpskog fudbala.

- Na kraju sezone, verovatno će ili Zvezda ili Partizan biti osvajači titule. Ali, za sada, 'mala Mađarska' u Srbiji predvodi kolonu. San o tituli tima koji je 'rodio' zvezde kao što su Nikola Žigić i Dušan Tadić i dalje je 'živ' - zaključio je španski portal.

Prvi fudbalski klub u Bačkoj Topoli formiran je 191, a zvanično postoji od 1913. godine kao „Topolyai Sport Club“. Tokom Drugog svetskog rata klub je igrao u Drugoj ligi Mađarske gde mu je najveći uspeh drugo mesto. Nakon Drugog svetskog rata klub se takmičio u Subotičkoj ligi, a kasnije i u Srpskoj ligi. Izgradnja stadiona u Gradskom parku, gde se i danas nalazi, je počela početkom 1930-ih godina. Godine 1974. dolazi do fuzije sa FK „Panonija“ te nastaje FK „AIK Bačka Topola“.

Informer

 

Najveći uspeh kluba predstavlja igranje u Drugoj saveznoj ligi SFRJ. Godine 1980, AIK je osvoja Vojvođansku ligu, čime je izborio plasman u Zapadnu grupu Druge savezne lige SFRJ. U drugom rangu, AIK je proveo ukupno pet sezona (tokom 80-ih): četiri uzastopne, od 1980. do 1984, te sezonu 1985/86. Od 1986. do 1996, klub je proveo u trećem rangu takmičenja - Vojvođanskoj ligi, Međurepubličkoj ligi Sever pa nakon raspada SFRJ, srpskoj ligi.

Bonus video

Tagovi: