Autor: Informer.rs

20.10.2019.

07:15

Foto:

Sport

(FOTO) TSC SANJA TITULU! Informer u poseti najprijatnijem iznenađenju Superlige Srbije!

Ovaj klub ima podršku mađarskog premijera Viktora Orbana i tamošnjeg fudbalskog saveza, a zahvaljujući a zahvaljujući donaciji fudalskog saveza Mađarske, započet je jedinstven sportski projekat u Srbiji.

Ekipa Informera posetila je dom TSC-a, kluba starog 106 godina, koji ove sezone debituje u elitnom rangu. Ekipa iz Bačke Topole trenutno je četvrta na tabeli i najprijatnije je iznenađenje u dosadašnjem toku šampionata.

Informer

 

Projekat pravljenja uspešnog kluba u Bačkoj Topoli, gradu u kojem gotovo dve trećine stanovništva čine Mađari, počeo je 2017. godine. TSC, odnosno Topoljaj sport klub, tad je nastupao u trećem rangu takmičenja i imao samo trošni stadion sagrađen tridesetih godina prošlog veka. Na scenu je stupio Fudbalski savez Mađarske i donirao klubu 9,5 miliona evra za izgradnju najmodernijih terena za sve kategorije, nov stadion koji će biti u upotrebi od proleća 2021, kao i akademije za mlade fudbalere. Zasad je izgrađeno pet pomoćnih terena, a gradi se i šesti.

Želimo novog Tadića

U razgovoru za Informer direktor Sabolč Palađi otkriva kako je došlo do saradnje sa FS Mađarske.

- Zlo nas je nateralo da tražimo pomoć jer nismo imali dobre uslove za jesenji i zimski period, kad je vreme problematično. Obratili smo se klubovima iz Mađarske i tako je došlo i do saradnje sa fudbalskim savezom te države. I Fudbalski savez Srbije nam je u međuvremenu poklonio jedan teren - objašnjava Palađi.

On napominje da su i sami bili iznenađeni uspesima u Superligi ove sezone. TSC je u 11 kola sakupio čak 24 boda.

- Nismo očekivali ovako dobre rezultate. Pre početka sezone cilj nam je bio da opstanemo u Superligi, ali pošto smo dobro krenuli, sad želimo da budemo među prvih osam ekipa - kaže Palađi.

Informer

 

Ipak, TSC ne planira da se tu zaustavi.

Klub ima dugoročne planove, a jedan od njih se vezuje ni manje ni više nego za osvajanje titule u Superligi.

- Ako se pruži prilika da ove sezone igramo za neko od mesta koja vode u Evropu, spremni smo da je iskoristimo. Što se dugoročnih planova tiče, nećemo igrati za treće ili četvrto mesto. Moramo još da rastemo. Trudićemo se da prestignemo Zvezdu i Partizan i to nam je cilj u narednih pet godina - kaže Palađi.

Klub ima dugoročne planove i želi da iz akademije, u kojoj su trenutno 32 srednjoškolca, put Evrope krenu neki novi Dušan Tadić ili Nikola Žigić, koji su ponikli u TSC-u.

- Njih dvojica su često naši gosti i baš sam im rekao da bih voleo da u TSC-u bude neki novi Dušan ili Nikola. U svakoj selekciji imamo dovoljan broj igrača i svuda ima kvalitetnih. Dušan i Nikola su dobar primer mladima i gledamo da, kad god dođu, posavetuju naše mlade igrače - dodaje Palađi.

Informer

 

Privilegija raditi u TSC-u

Trener Zoltan Sabo potvrđuje Palađijeve reči i priznaje da su ovako dobri rezultati nadmašili njegova očekivanja.

- Privilegija je raditi ovde. Nadam se da će sve ovo potrajati, sve funkcioniše savršeno. Od raspada Jugoslavije niko nije mogao da parira Zvezdi i Partizanu, teško da i mi sad možemo. Ali u narednih pet do deset godina, zašto da ne. Želim i da akademija izbaci igrače za seniorski tim i radi se na tome. Trenutno nam je cilj prvih osam ove sezone, a za dalje ćemo videti - zaključuje Sabo.

Tagovi: