Autor: Informer.rs

26.04.2020.

13:41

Foto:

Sport

ŽALOSNO JE ŠTO SU UNIŠTILI JUGOSLAVIJU! Pančev progovorio, otkrio NAJVEĆU GREŠKU koju je napravio, setio se Zvezde, reprezentacije....

Pančev je sa Zvezdom  osvojio titulu prvaka Evrope i sveta. Bio je drugi u izboru za "Zlatnu loptu" 1991, iza samo Žan-Pjera Papena iz Marseja, sa 42 gola koliko su imali i Dejan Savićević i Lotar Mateus.

Nakon što je i sezone 1991/92 bio sjajan, te postigao 34 gola, usledio je transfer u milanski Inter.

- Moja najveća greška bila je prelazak u Inter. Otišao sam u tim sa veoma lošom atmosferom, koji igra defanzivan fudbal. Kao stranac, osećao sam se bez podrške i gledali su me drugačije, pa sam imao problema da se prilagodim. Greška je samo moja, jer sam mogao da biram između Reala, Barselone, Mančester junajteda i ostalih vrhunskih timova koji su me tražili u to vreme - rekao je Pančev za "Gol".

REČ ZVEZDINE LEGENDE! Pančev: Pobedićemo koronavirus disciplinom i timskom igrom!

KAKO ĆE IZGLEDATI PRELAZNI ROK NA "MARAKANI"? Zvezda će morati da prodaje, ali biće i dolazaka!

Problem nije bio samo na terenu, već i van njega, zbog pisanja italijanskih medija.

- Nisu bili pristojni uopšte, ali kada pogledam sa ove distance, logično je da budu naklonjeni klubu, a ne meni, a ja sam bio žrtva te njihove igre -  priseća se Makedonac.

Ta generacija jugoslovenskih fudbalera je mogla mnogo toga da učini, da nije došlo do raspada države.

- Na Svetskom prvenstvu u Italiji 1990. završili smo napetom mestu i to je bila prelepa pozicija. Ali možda smo uz malo sreće mogli da stignemo, ne samo do polufinala, nego i do finala. Postoji velika žal, uz činjenicu da su spoljne sile, uz pomoć pojedinih elemenata u Jugoslaviji, uništile ovu zemlju, jer mislim da bi to bio najplodniji fudbalski period. Dobra generacija je bila na putu i siguran sam da bismo u toku jedne decenije osvojili barem dva velika međunarodna trofeja. S obzirom na generaciju koju smo imali, koja je trebalo da dominira svetskim fudbalom, žalosno je da je Jugoslavija uništena.

Kobra!

Otkrio je Darko Pančev ko mu je dao  nadimak "kobra"?

- Taj nadimak mi je dao trener Crvene zvezde, jer sam se, prema njegovim rečima, u kaznenom prostoru kretao brže od bilo koga. To ga je podsetilo na reakciju zmije u šumi - poručio je Pančev.


Da je tako nešto bilo realno, pokazuje primer Evropskog prvenstva 1992. godine. Danska je zamenila suspendovanu Jugoslaviju i popela se na krov Evrope.

- U kvalifikacijama za ovaj turnir, Jugoslavija je bila najbolja i prva se plasirala na EP. Bio sam najbolji strelac u svih osam kvalifikacionih grupa sa 10 postignutih golova. Ali politika se umešala i prvi put u istoriji fudbala jedna država je zbog politike isključena sa velikog događaja.

Bivši igrač Vardara, Lajpciga, Fortune i Siona dodaje da je u njegovo vreme napadačima bilo teže nego poslednjih godina.

- Svako ko je pratio fudbal poslednjih 20-30 godina može da prepozna raziku i primeti da su u vreme 90-ih, pa sve do 2005. godine, igrači, a pogotovo napadači, bili mnogo manje zaštićeni. Danas igranje u napadu predstavlja pravu satisfakciju, promenile su se odbrane, dueli su manje grubi, a posebna pažnja obraća se na igru i pravila unutar šesnaesterca, što olakšava postizanje gola -  zaključio je Pančev.

Bonus video