Autor: Informer.rs

13.05.2020.

09:58

Foto:

Sport

(VIDEO) "MAKSIMIR" - POČETAK KRAJA DRŽAVE! Pre 30 godina jedna utakmica nagovestila je početak KRVAVOG RATA!

Crvena zvezda je trebala da igra protiv Dinama u Zagrebu... U jednom trenutku navijači Dinama ušli su na teren i krenuli prema "delijama".

U opštem haosu tada mladi fudbaler "modrih" Zvonimir Boban udario je policajca Refika Ahmetovića.

- Sećam se svega s ponosnom. Tada sam rizikovao karijeru, ali neki drugi, bezimeni navijači, jesu živote. Opet bih udario onog milicajca, ali nisam hteo biti nikakav heroj, samo sam reagovao na nepravdu koja je trajala godinama. Junaci su išli u rat, mi smo bili samo buntovnici - rekao je Boban.

Sa druge strane policajac je rekao da je mogao da ubije Bobana i da zbog toga sigurno ne bi odgovarao. 

Došlo je do opšte tuče navijača, a upravo ova utakmica označila je početak raspada države. 

- Jugoslavija je bila na izdisaju i samo se čekalo kad će sve eksplodirati. U Hrvatskoj je pre utakmice Dinama i Zvezde na izborima pobedila stranka koja se zalagala za nezavisnost. Događaji 13. maja 1990. bili su uvod u najkrvaviji sukob u Evropi nakon poraza nacista 1945. godine. Buduća zvezda Milana Zvonimir Boban udario je policajca koji je pre toga napao jednog od navijača Dinama - pisao je CNN.

Mnogi smatraju da je sve izrežirano od strane stranke Franje Tuđmana koja je nekoliko dana ranije pobedila na izborima u Hrvatskoj.

Tokom celog dana bilo je tuča navijača, a sve je eskaliralo na stadionu... Kasnije je počeo i rat u kojem je veliki broj ljudi izgubio živote. "Maksimir" je bio samo početak.

Bonus video: