19.05.2020.

09:23

Foto:

Sport

KORONA UBIJA ZVEZDU I PARTIZAN! Naši najveći klubovi u velikom problemu, evo koliko novca nedostaje crveno i crno-belima!

Čelnici crveno-belih procenjuju da će im do leta 2021. biti potrebno najmanje 20 miliona evra.

Zasad imaju obezbeđena četiri miliona od generalnog sponzora "Gazproma" i milion od "Telekoma Srbija", što znači da im nedostaje još 15 miliona. Kad je u pitanju klub iz Humske, njihov budžet za narednih godinu dana iznosi 15 miliona, a siguran je samo prihod od milion evra od sponzorskog ugovora sa "Telekomom Srbije".

Kresanje troškova

Komšije sa Topčiderskog brda dosad su uglavnom živele od transfera i sponzora koje im je obezbedila država, kao i od nagrada UEFA kad uspeju da se plasiraju u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. Međutim, u uslovima finansijske krize izazvane koronom u Zvezdi i Partizanu više neće moći da računaju na toliku pomoć državnih firmi.

- Zvezda i Partizan će u narednoj sezoni morati da se snađu bez državne pomoći. Pomoć iz budžeta za njih ne dolazi u obzir, jer je prioritet oporavak privrede posle epidemije korone - objašnjava izvor Informera.

Informer

Večitim rivalima ostaje da se okrenu transferima. Ipak, veliko je pitanje da li će moći da zarade značajniji novac prodajom fudbalera, jer se očekuje da će evropski klubovi takođe biti prinuđeni da skrešu troškove.
Generalni direktor kluba sa "Marakane" Zvezdan Terzić uveren je da će uspeti da popuni budžet.

- Zna se kako se Zvezda finansira. Mi nismo nikad ni tražili pomoć od države. Već sam objašnjavao da većinu novca dobijamo od transfera i Evropske fudbalske unije (UEFA). Dakle, iz inostranstva i na to plaćamo porez. Ove sezone zbog krize usled koronavirusa budžet će biti smanjen sa dosadašnjih 30 miliona na 20 miliona evra. Pet miliona ćemo dobiti od sponzora, a ostalih 15 miliona moramo da zaradimo prodajom igrača, jer od prodaje ulaznica nećemo imati nikakvu zaradu. Transferi su nam jedini realan izvor prihoda i moraćemo da prodajemo - istakao je Terzić za naš list.

Zahvalnost državi

Kad je reč o Partizanu, poznato je da su se nekoliko puta u prošlosti zahvaljivali državi na pomoći u kriznim momentima, ali su takođe isticali da su im glavni izvori prihoda transferi i plasman u evropska takmičenja. Iz Humske kažu da će tako biti i ubuduće.

- Od 2014. godine, pa do sada Partizan je od države dobio nešto manje od 7,7 miliona evra. Klub se uglavnom finansira prodajom igrača i novcem dobijenim za ostvarene rezultate u evropskim takmičenjima. I ovog leta zatvorićemo finansijsku konstrukciju bez pomoći države - poručeno je iz Partizana.

CRVENA ZVEZDA

Budžet za sezonu 2020/21. 20.000.000
Obezbeđeno 5.000.000
Nedostaje 15.000.000

PARTIZAN

Budžet za sezonu 2020/21. 15.000.000
Obezbeđeno 1.000.000
Nedostaje 14.000.000

Bonus video: