19.05.2020.

13:15

Foto:

Sport

NAŠI VRHUNSKI STRUČNJACI OZBILJNO ZARAĐUJU U INOSTRANSTVU! Mihajlović i Jokanović najplaćeniji srpski treneri!

Siniša Mihajlović (51) i Slaviša Jokanović (51) predvode listu najplaćenijih srpskih fudbalskih trenera u ovom trenutku!

Zaslužuju i više

Milionske ugovore imali su Dragan Stojković Piksi (vidi okvir), koji je početkom godine dobio otkaz u Gvangžu RF, kao i Aleksandar Stanojević (1,5 miliona evra), koji je bez posla nakon razlaza s kineskim klubom Peking Rene.


Nekadašnji generalni sekretar Crvene zvezde Vladimir Cvetković kaže za Informer da su, bez obzira na solidne plate, srpski treneri potcenjeni.

- Kada vidite koliko danas zarađuju neki strani treneri, može se reći da su srpski stručnjaci čak i skromno plaćeni, s obzirom na to da se radi o zaista dobrim stratezima. Recimo, Murinjo je prevaziđen. Verujem da je u ovom momentu Miha bolji trener od njega, a uporedite im plate. Imate i primer Dijega Simeonea, koji je najplaćeniji na svetu, a nema osvojenu Ligu šampiona. Dakle, s obzirom na kvalitet, naši treneri bi mogli da imaju još veće plate - poručuje Cvetković.

Ipak, čuveni funkcioner naglašava da u vreme dok je on bio u Zvezdi treneri i igrači nisu imali ni približno iste zarade kao danas.

- Plate trenera nekad i sad je teško porediti. Kao da su prošla tri veka, a ne nekoliko decenija. Da nije bilo ove korone, sasvim je moguće da bi Real za Halanda dao 400 miliona evra. Igrači poput Piksija i Deje Savićevića danas bi vredeli kao Mesi i Ronaldo - dodaje Cvetković.

Druga su vremena

Ljupko Petrović, trener koji je sa Crvenom zvezdom postao prvak Evrope, kaže da je i u prošlosti bilo primera jakih ugovora za stručnjake. Ipak, ni blizu današnjih.

Informer

- Sećam se da je legendarni Miljan Miljanić odradio jednogodišnji ugovor u Al Kadisiji iz Kuvajta pre 35 godina od kojeg je mogao da kupi tri stana ili lokal u Beogradu. To je tad bila vrhunska zarada. Vremena su se promenila, mnogo više novca je u fudbalu i zato treneri imaju mogućnost da više naplate svoje znanje i dođu do bogatih ugovora - poručuje Petrović.

Legendarni stručnjak kaže da treneri poput Mihajlovića, Jokanovića, Milojevića i Nikolića zaslužuju milionske ugovore.

- Plate koje imaju srpski treneri jesu dobre, ali nisu basnoslovne, pogotovo u poređenju sa strancima. Naši stručnjaci svakako imaju kvalitet da dobiju ugovore od dva-tri ili četiri miliona godišnje. Lokomotiva svakako nije bez razloga izabrala Nikolića za trenera i dala mu toliku platu - zaključuje Petrović.


PLATE SRPSKIH TRENERA

Siniša Mihajlović (Bolonja) 3 miliona evra

Slaviša Jokanović (Al Garafa) 3 miliona evra

Vladan Milojević (Al Ahli) 2,2 miliona evra

Marko Nikolić (Lokomotiva) 1,2 miliona evra

Vuk Rašović (Al Dafra) 1 milion evra

Vladimir Ivić (Makabi) 1 milion evra

Bonus video: