Autor: Informer.rs

09.10.2020.

18:00

Foto:

Sport

NAKLON DO PODA! Radomir Antić mi je dao šansu da se bavim fudbalom!

Trener meseca u Čempionšipu je sin legendarnog Blagoja Paunovića. Nekada vrhunskog fudbalera i trenera.

- Moj otac je bio veliki igrač. Nažalost on nije video moje uspehe, ali on je definitivno moj najveći i večiti uzor -  započeo je razgovor Paunović i dodao.

- Od njega sam mnogo naučio. Usadio mi je mnoge stvari važne za život ne samo za fudbal. Naučio me je odnosu sa ljudima i poštovanju! On je imao sve te vrednosti i uticao je na mnoge ljude.

Informer

 

Tokom karijere branio je boje mnogih timova, ali najjači trag ostavio je u Atletiko Madridu gde ga je doveo veliki srpski trener Radomir Antić.

- Antić mi je dao šasu da imam karijeru u prelepom sportu kao igrač. On me pogurao da dosegnem profesionalni nivo u sportu - u Madridu svlačionicu i teren delio je sa Dijegom Simeoneom koji je izrastao u jednog od najboljih trenera današnjice. 

- Simeone mi je mnogo pomogao i uticao na moj život. Impresioniran sam njegovom strašću tokom meča. U njegovoj poslednjoj sezoni u Atletiku delili smo i sobu, a on se već tada pripremao da bude trener. I ja sam bio zainteresovan za to, ali sam imao tek 27 godina. On je tada imao 35 i već se ozbiljno pripremao. Sreli smo se pre par godina na nekoj proslavi u Madridu pa me zvao na jedan trening. Gledao sam mnogo vežbi koje im je zadavao i tada mi je rekao "Pauno, sve počinje i završava se sa igračima". 

- Sve je u tome koliko utičeš na svoje igrače. Iskreno mislim da je to najbolji savet koji sam dobio.

Informer

 

Trenersku karijeru počeo je da gradi u mlađim kategorijama reprezentacije Srbije, a sve je krunisao pobedom na Svetskom prvenstvu za igrača do 20 godina 2015. 

- Ceo proces smo počeli 2012. i završili te 2015. jako mi je drago zbog toga što smo postigli, a ja se uvek trudim da edukujem i utičem na svoje igrače u najboljem mogućem svetlu.

Informer

 

Zajedništvo je tada vladalo među igračima, a kao i za njegovog oca i njemu je bilo bitno da od igrača napravi dobre ljude.

- To je jedan od najvažnijih segmenata mog rada i moje filozofije, po tome merim svoja dostignuća. 

Put ga je posle tog uspeha vodio na razne kontinente, a najduže se zadržao u Čikagu. Ipak, i pored velikog iskustva Čempionšip je nešto potpuno drugačije kako i sam Paunović ističe.  

- Fudbal je u svakoj državi drugačiji. Pored toga fudbal je i u ligama različit. Nisu samo tehničke stvari različite. Primera radi u MLS-u nemate ispadanje pa je mnogo teže motivisati igrače da se trude. Iskustvo iz MLS lige mnogo znači, ali je Čempionšip potpuno drugačija priča.

- Nezgodno je bilo igrati širom kontinenta. Imali smo situaciju da igramo u Čikagu na nula stepeni, a tri dana kasnije igramo na Floridi gde je 30 stepeni. Za tri dana igramo na 2.000 metara nadmorske visine u Koloradu, a onda smo ponovo u Čikagu. To je dragoceno iskustvo za trenra i mnogo sam naučio zbog toga. 

Što se tiče filozofije fudbala da li se nešto promenilo?

- Mislim da se moja trenerska filozofija nije mnogo promenila već da sam evoluirao i mnogo novog naučio. Imam mnogo više iskustva nego što sam imao pre osam godina kada sam krenuo. 

Paunović je poznat kao neko ko kroz čitavu karijeru uči, a naročito od svojih igrača. Kako kaže i od jednog Švajnštajgera, ali i od omladinaca iz Redinga. 

- Bila je čast raditi sa Švajnštajgerom i trenirati ga. On je bio apsolutni lider tima i mogao sam da naučim mnogo od njega, ali učim i od mladih fudbalera iz Redingove akademije. Trenerski posao je dvesmerna saradnja i komunikacija. Dok učiš igrače i pričaš sa njima, mnogo možeš i da naučiš. Svaki od njih je poseban. 

Informer

 

Tokom karijere delio je svlačionicu sa mnogim zvezdama svetskog fudbala, ali Paunović je istakao Fernanda Toresa sa kojim je i dan danas u kontaktu.  

- Uživao sam u igranju sa svim saigračima. Imao sam jako blizak odnos sa Fernandom Toresom. On je tek počinjao kada sam ja bio tamo. U njemu sam video mnogo bolju verziju mene. Još uvek smo u kontaktu. Zvao me je pre par nedelja kada sam dobio posao u Redingu da mi čestita i da neka uputstva. 

Zanimalo je engleske novinare koja uputstva je dobio od Toresa?

- Rekao mi je budi jako pažljiv sa medijima! Šalim se naravno. Rekao mi je da budem svoj i da je to najvažnija stvar! - zaključio je Veljko Paunović.