Autor: Informer.rs

09.11.2020.

11:49

Foto:

Sport

"ORLOVI" PROTIV ŠKOTA DIŽU SEBI CENU! Sledi "EKSPLOZIJA" ako se plasiraju na Evropsko prvenstvo!

Srpskim reprezentativcima koji igraju u inostranstvu cena bi mogla da skoči za 20 do 30 odsto ako se plasiraju na Evropsko prvenstvo, kaže za Informer menadžer Ranko Stojić! Što se tiče fudbalera koji igraju u domaćoj ligi, njima bi učešće na šampionatu Starog kontinenta moglo čak i da udvostruči vrednost na svetskom tržištu.

Odlučujući meč za plasman na EP "orlovi" će odigrati u četvrtak na "Marakani" od 20.45 protiv selekcije Škotske. Biće to prilika da se najbolji fudbaleri naše zemlje posle tačno 20 godina plasiraju na prvenstvo Evrope, ali i da pojedini igrači vežu učešće na dva velika takmičenja, posle nastupa na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. Upravo je kretanje cena srpskih igrača pre i posle plasmana na Mundijal najbolji pokazatelj koliko se učešće na najvećim turnirima odražava na vrednost fudbalera (vidite okvir).

Informer

 
Dobra prilika

Mlađi igrači bi nastupom na Evropskom prvenstvu mogli da poprave svoje pregovaračke pozicije
Zoran Stojadinović, fudbalski menadžer

Direktni prihodi

Menadžer i bivši golman Ranko Stojić nema dilemu da je srpski tim favorit protiv Škota.

- Imamo veoma lepu šansu, kakvu smo dugo čekali, i baš zato bi trebalo da uradimo sve da je iskoristimo. Verujem da smo kvalitetniji od Škotske i da ćemo pobediti. Plasman na Evropsko prvenstvo znači mnogo za imidž igrača, reprezentacije, celokupnog srpskog fudbala, pa i klupskog. Zatim, donosi direktne prihode Fudbalskom savezu Srbije, ali i indirektno kroz poboljšanje ugovora sa sponzorima. I, na prvom mestu su igrači, koji imaju želju da se takmiče na završnom turniru jer je to stvar prestiža, ali i njihova vrednost raste - kaže Stojić.
 

Informer

 

Dugogodišnji fudbalski agent objašnjava da neće svakom igraču jednako skočiti cena ako reprezentacija izbori učešće na EP.

- Podelio bih igrače u tri grupe. Najstarijima, za koje je pitanje hoće li uopšte više imati transfera, verovatno cena neće porasti. Isto mislim i za Sergeja Milinković-Savića ili Mitrovića, o kojima se sve zna i imaju izgrađenu cenu. Zatim imamo grupu momaka poput Predraga Rajkovića, Milenkovića, Lukića, Maksimovića, koje klubovi uveliko prate i već se pričalo o njihovom kvalitetu, ali bi mogli da podignu vrednost na tržištu za 20 do 30 odsto. Ako na EP odu neki momci iz domaće lige, bar njih četiri ili pet, njima cena može da skoči i 100 posto. Setite se kako je Radonjiću "eksplodirala" cena zato što je otišao na Mundijal u Rusiju i tamo odigrao dva puta po deset minuta - ističe Stojić.

Stojadinović oprezniji

Dugogodišnji menadžer i bivši sportski direktor Crvene zvezde Zoran Stojadinović nešto je oprezniji u procenama.

- Pre svega, treba da se dogodi nekakvo svetsko čudo, izuzetno loš dan našim momcima, pa da ne odemo na EP. Prejaki smo za Škote. Međutim, za većinu momaka to će biti stvar prestiža, želja da obogate karijere učešćem na EP. Tadić, Kolarov i Milivojević su bliži kraju karijere nego novim transferima. O Sergeju, Mitroviću, Kostiću i Joviću se toliko već zna da plasman na EP nikako neće uticati na njihovu potražnju ili cenu. Mlađi igrači će moći da poprave pregovaračku poziciju - smatra Stojadinović.

Informer

Tekst potpisa

Bonus video