Autor: Informer.rs

10.12.2020.

07:35

Foto:

Sport

ITALIJA ZAVIJENA U CRNO! Preminuo legendarni Paolo Rosi!

Samo dve nedelje nakon smrti Dijega Armanda Maradone, napustio nas je još jedan heroj Svetskih prvenstava. Vest o smrti objavila je njegova supruga Federika, uz reči "per sempre" (zauvek).

Nekadašnji napadač Juventusa i Milana proslavio se na Svetskom prvenstvu 1982. godine u Španiji kada je bio najbolji igrač i najbolji strelac prvenstva. Tokom karijere osvojio je Zlatnu loptu,  bio je jedini fudbaler koji je istovremeno držao sve tri titule sve do Ronalda 2002. godine.

Na Mundijalu u Španiji je imao jednu od najboljih utakmica u istoriji Mundijala kada je u meču sa Brazlom dao het-trik u pobedi svog tima 3:2. Italijani su tada prošli grupu bez pobede i sa tri remija otišli u drugu grupnu fazu. Tamo su savladali Argentinu koju je predvodio Maradona. Postigao je dva gola u polufinalu protiv Poljske, a u finalu je Italija savladala Zapadnu Nemačku 3:1. Rosi je bio strelac prvog pogotka, a Italija je osvojila Svetsko prvenstvo. 

Rosi je poslednjih godina sarađivao s RAI, a tužnu je vest je oko 1:30 ujutro objavio urednik RAI Sporta Enriko Variale.

- Užasna vest. Napustio nas je Paolo Rossi -  napisao je Variale i dodao:

- Nezaboravni Pablito, čovek u kojeg smo se zaljubili u to leto 1982. i koji je poslednjih godina bio dragocen kolega u RAI.

On je u karijeri nastupio 48 puta za Italiju i postigao 20 golova od 1977. do 1986. godine. Celu igračku karijeru proveo je u Italiji. Ponikao je u Juventusu, ali tu nije dobio šansu i prešao je u Komo, pa u Vićencu i Peruđu. Potom se na velika vrata vratio u Juventus, a do kraja karijere je obukao i dres Milana. Poslednju sezonu odigrao je u Veroni. 

Sa Juventusom je osvojio dve titule u Italiji, jedan kup Italije kao i tri evropska trofeja - Ligu šampiona, Kup pobednika kupova i Superkup Evrope. 

Mrlju na impresivnu karijeru bacile su optužbe da je 1980. godine bio uključen u nameštanje utakmica u aferi Totonero. Rosi je tada kažnjen sa tri godine suspenzije, ali je kazna potom smanjena na dve godine. U autobiografiji "Rasplakao sam Brazil" otkrio je da je jedna od osoba koje su ga optužile za skandal kasnije priznala da su svi navodi bili izmišljeni.

Do Mundijala u Španiji bio je najomraženiji igrač u Italiji, jer mu je samo nekoliko nedelja pre početka takmičenja istekla kazna, ali nakon Svetskog prvenstva postao je heroj nacije...