10.12.2020.

09:20

Foto:

Sport

BIVŠI SELEKTOR ALBANIJE I AKTUELNI STRATEG AZERBEJDŽANA ZA INFORMER! De Bjazi: Hoćemo da pomrsimo račune i Srbiji i Portugalu!

Italijanski stručnjak bio je na klupi Albanije tokom duela sa Srbijom 2014. i 2015. u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, kad je zbog “afere dron” naša reprezentacija rano ostala bez šansi da ode na završni turnir.

Srbiji ste već jednom ozbiljno pomrsili račune, možete li nešto slično da uradite opet i da se nađete na jednom od prva dva mesta?

Ostavimo “dron” po strani

Najbolje je da ne pričamo o tome šta se desilo tokom utakmice Srbija – Albanije. Nema razloga da se plašim dolaska u Beograd

Đani de Bjazi

- U fudbalu, kao i u životu, nikad ne reci nikad. Čini mi se da će nam biti veoma teško, ali nemamo mnogo toga da izgubimo. Igraćemo opušteno, bez pritiska, daćemo sve od sebe i želimo da skupimo što više bodova.

Prvi utisak posle žreba je da će se Srbija i Portugal boriti za prvo mesto u grupi i dirketan plasman na Svetsko prvenstvo. Delite li to mišljenje ili očekujete drugačiji raspored na tabeli?

- Verujem da su Portugal i Srbija favoriti u ovoj grupi, zbog tehničke vrednosti, zbog međunarodnog iskustva svojih reprezentativaca, ali i zato što imaju veliku fudbalsku tradiciju.

Da možete da uzmete dvojicu igrača srpske reprezentacije da igraju za Azerbejdžan, koji bi to igrači bili?

Informer

Bili ste nadomak klupe Italije, već viđeni na mestu selektora Poljske, a nedavno ste imali pregovore i sa selekcijom Irana. Ako biste nekad dobili poziv da vodite Srbiju, da li biste prihvatili?

- Ne volim da komentarišem hipoteze, samo činjenice, konkretne stvari.

- To bi bio izuzetno težak izbor, jer vi imate mnogo kvalitetnih igrača. Budem li sad naveo imena dvojice ili trojice, plašim se da ću razbesneti ove ostale, pa će mi se to sutra obiti o glavu. Bolje ne!

Pribojavate li se dolaska u Beograd posle iskustva koje ste imali kao selektor Albanije pre pet godina? Ako bude publike na stadionu, verovatno ćete vi imati nešto vatreniji doček.

- Iskreno, ne znam zbog čega bi trebalo da brinem?! S obzirom na to šta se sve dogodilo, mislim da je najbolje pokušati ovu neugodnu epizodu ostaviti po strani. Jedino što bih želeo da naglasim je odgovornost i ozbiljnost koju su pokazali igrači poput Aleksandra Kolarova, Branislava Ivanovića i još par iskusnijih, koji su se trudili da smire situaciju.

Hoćete da kažete da apslutno nemate nikakve posebne emocije pred mečeve sa Srbijom, naročito u Beogradu?

- Ne razumem zašto da pričam o tome, zašto da se vraćamo na te događaje i utakmicu od pre pet godina.

Sa Albanijom ste u tim kvalifikacijama pobedili Portugal u Lisabonu. Možete li ponoviti sličan uspeh sa Azerbejdžanom?

Informer

Đani de Bjazi, opet preti Srbiji

- To ne znam u ovom trenutku, sigurno će biti veoma teško, ali vraćam se na početak priče da u fudbalu nema nemogućih stvari.

Đovani Đani de Bjazi

Datum rođenja: 16. jun 1956.

Igračka karijera: Trevizo, Inter, Ređana, Peskara, Breša, Palermo, Vićenca, Trevizo.

Trenerska karijera: Vasteze, Karpi, Kozenca, SPAL, Modena, Breša, Torino (tri mandata), Levante, Udineze, Albanija, Alaves.

Najveći uspesi: 1999. uveo Spal iz četvrte u treću ligu, 2001. uveo Modenu iz treće u drugu ligu, 2002. uveo Modenu iz druge u prvu ligu, 2006. uveo Torino iz druge u prvu ligu.

Kako psihološki pripremate svoje igrače za duele sa Ronaldom?

- Kada se suočite sa igračima tog nivoa, onda ne morate da “spuštate” igrača i da mu potiskujete motivaciju, već samo morate da upravljate napetošću i pritiskom. Da njegovu ogromnu želju za dokazivanjem iskoristite na najbolji način.

Zbog uspeha sa Albanijom postali ste počasni građanin naših komšija, pa sad imate dvojno državljanstvo. Pobedili ste osim Portugala i Francusku, odveli Albance prvi put u istoriji na Evropsko prvenstvo i tamo pobedili Rumuniju. Spremate li slična iznenađenja i sa Azerbejdžanom?

- Bilo bi neozbiljno da tako nešto najavljujem sad, jer sam vrlo kratko na klupi Azerbejdžana. U Albaniji sam proveo šest godina, a u drugoj polovini tog perioda su došli najbolji rezultati i plasman na EP.

Srbija i Azerbejdžan srešće se već u martu u 3. kolu kvalifikacija. Šta možete da nam kažete o azerbejdžanskoj reprezentaciji, jer je uglavnom sastavljena od igrača iz nacionalne lige i nepoznata je većini evropske publike?

- Tačno je da skoro svi naši igrači nastupaju kod kuće, ali to su zanimljivi mladi fudbaleri kojima nedostaje internacionalnog iskustva.