Autor: Informer.rs

10.12.2020.

11:08

Foto:

Sport

VELIKI ROSI JE VOLEO BEOGRAD! Cenio je srpske igrače, a u sećanju mu je zauvek ostao meč sa Jugoslavijom!

U 65. godini u Rimu je preminuo Paolo Rosi. Nekadašnji italijanski napadač je obeležio Mundijal 1982. godine, donevši "azurima" tiutlu prvaka sveta, a ne tako davno bio je gost Beograda i Srbije.

Čuveni fudbaler posetio je Beograd tokom 2016. godine kao promoter italijanskog kampa za dečake i devojčice od 7 do 14 godina.

Rosi - koji je u Italiji dugo bio na stubu srama, ali je potom bio pomilovan - oktrio je tada da dobro pamti brojne srpske fudbalere, pričao je o lepotama Beograda, ali i jednom porazu koji je doživeo od Jugoslavije.

Informer

Rosiju je fudbal bio u krvi

"Tokom karijere nisam imao priliku da igram ovde. Veliko mi je zadovoljstvo što sam u Beogradu. Kada ste fudbaler nemate mnogo vremena za razgledanje, a sada je drugačije. Zaista uživam u vašem gradu. Zapamtiću i rado se sećati naklonosti ljudi na koju sam naišao. Vidim da me se mnogi sećaju, pamte moje igre i zbog toga mi je veoma drago", pričao je legendarni Rosi.

Italijan, koji je bio najbolji strelac Svetskog prvenstva u Španiji sa šest golova, rekao je da mu je omiljeni gol u karijeri bio onaj prvi protiv Brazila, kada je postigao het-trik u pobedi Italije 3:2.

Informer

Paolo Rosi

O srpskim igračima je govorio u pohvalnom tonu, a jednog je posebno istakao.

"Ljajić je odličan, Basta, Tomović, Maksimović takođe. Tu je i Milinković-Savić koji ima tek 21 godinu i mnogo toga pred sobom...", nagovestio je Rosi pre četiri godine lepu karijeru za vezistu Lacija.

Prisetio se i meča sa Jugoslavijom... 


"Igrao sam protiv reprezentacije Jugoslavije 1979. godine u Zagrebu, kada smo izgubili 1:4. Sećam se da je bilo odličnih igrača u tom timu", podsetio je Rosi na prijateljski duel u kojem je Safet Sušić postigao tri gola, a odličnu partiju pružio i Blaž Slišković. Strelac četvrtog gola za Jugoslaviju bio je Velimir Zajec, dok je jedini gol za Italijane dao upravo Rosi.

Setio se i igrača koji su tokom 90-ih i 2000-ih učinili da ih cela Italija zapamti.

"Srbi su odlični fudbaleri, imate talenta. Stanković i Mihajlović su zaista ostavili veliki trag ne samo u klubovima za koje su igrali, već u celoj Italiji. Dejan je odlučio da ne ulazi u trenerske vode za razliku od Siniše, koji iza sebe nema uspešnu sezonu kao trener Milana, ali verujem da će biti uspešan u budućnosti. Videćemo šta će napraviti u Torinu. Očigledno je da se u Milanu nešto loše dogodilo. Nije pristao na određene kompromise, ali kada je došao u klub, situacija već nije bila dobra. Mislim da je Milan mogao da ima više strpljenja sa njim", pričao je Paolo Rosi te 2016. godine.