Autor: Informer.rs

17.12.2020.

12:08

Foto:

Sport

VELIKI TEST PRED UEFA! Još jedna "DRŽAVA" hoće samostalnost! /FOTO/

UEFA je postigla autogol kada je dozvolila nepostojećoj državi "Kosovo" da nastupa kao zasebna država, te bi putem koji su krenuli čelnici saveza južne srpske pokrajine mogli da krenu i Baskijci.

Baskija, autonomna pokrajina na severu Španije, koja broji 2.200.000 stanovnika, želi da ima svoju fudbalsku reprezentaciju koja bi se legitimno takmičila u kvalifikacijama za prvenstva Evrope i sveta.

Baskijski savez je u utorak predao zvaničan zahtev u Švajcarskoj za dobijanje prava da se takmiče kao zasebna država.

- To je službeni zahtev u kojem tražimo primanje kao punopravne članice. Uz zahtev je poslata sva pravna i administrativna dokumentacija koja podupire naš zahtev - stoji u saopštenju. 

- Legitimni i apsolutno ostvariv cilj gledano iz pravnog ugla. To potvrđuje primanje u članstvo (UEFA i FIFA) i drugih evropskih teritorija koji nisu samostalne države, a imaju dugu istoriju svojih reprezentacija, s vlastitom ligom ili bez nje.

Baskija je od 1978. jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije, koja ima svoj parlament, vladu i policiju. Baskijski jezik je službeni u tamošnjim institucijama, ali očigledno da su želeli da odu korak dalje i dobiju slobodu i u sportu. 

- Obavestili smo španski savez o našoj želji za otvaranjem pregovora čiji bi rezultat bio sporazum kojim bismo dobili službenu autorizaciju FS Španije - navedeno je u saopštenju. 

- U kratkom roku cilj nam je da lansiramo projekat "Euskal Selekzioa" (baskijska reprezentacija), a kada epidemiološka situacija to ponovo dopusti, opet bismo se povezali s baskijskom publikom kao što je bilo tokom duge istorije.