Autor: Informer.rs

29.01.2021.

13:13

Foto:

Sport

BURA U SRBIJI ZBOG STRANACA! Evo koliko Zvezda ima igrača sa EU pasošem, a koliko Partizan!

To je razbesnelo trenera Partizana Aleksandra Stanojevića, a brzo je stigao odgovor od  generalnog direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića. 

Ali, izvesno je da će timovi iz Superlige i naredne sezone moći da imaju četiri stranca na terenu - ali će oni biti drugačije definisani. Svi igrači iz 28 zemalja Evropske unije računaće se kao domaći fudbaleri, za šta je Matijašević kao razlog naveo da je Srbija potpisala ugovor o pridruživanju EU i da to mora da se sprovede. 

Informer

 

Crvena zvezda tako ima četiri igrača sa EU pasošem: Dijego Falćineli, El Fardu Ben, Aksel Bakajoko i od nedavno Filipo Falko. Tu su još Seku Sanogo, Gelor Kanga i Ričard Odada i njih trojica bi bili jedini "pravi stranci" u timu Zvezde po tim novim pravilima. Vredi napomenuti i da bi Odada uskoro mogao da dobije srpski pasoš.

Parizan ima petoricu stranaca, s tim što je u finišu letnjeg prelaznog roka bila načinjena mala rokada, pa je Umara Sadika zamenio Žan Kristof Bajbek. I upravo ta rokada bi učinila da pravilo o EU strancima ima uticaja i na crno-bele. Partizan je u dosadašnjem delu sezone uvek jednog stranca morao da ostavlja na klupi.

Informer

 

Kako Bajbek ima francusko državljanstvo, sa novim pravilom bi se on računao kao domaći igrač. Tako bi u istom trenutku na terenu mogli da budu i on i Takuma Asano, Bibars Natho, Maki Banjak i Sejduba Suma.

Što se tiče ostalih klubova njima sve ovo ne znači mnogo. Do sada su uglavnom dovodili Afrikance, uz ponekog Južnoamerikanca ili čak fudbalera sa Dalekog istoka. Možda će sada više obratiti pažnju na evropsko tržište. 

Najava promene pravila podigla je buru, koja se sigurno neće stišati ako bude promena usred sezone, a ukoliko ono bude bilo na snazi od početka sezone 2021/22, činjenica je da će najviše pogodovati Zvezdi koja ima najviše igrača iz Evropske Unije.

Bonus video