Autor: Informer.rs

11.02.2021.

15:17

Foto:

Sport

ŠOKANTNE PROMENE U LIGI ŠAMPIONA! Biće 180 utakmica, evo šta to znači za srpske klubove!

Bogati klubovi su želeli oforme "zatvoreno" takmičenje, pa je UEFA morala da popusti i gledaćemo novi format, koji je navodno zadovoljio bogataše.

Navodno od sezone 2024/2025. godine neće biti takmičenja po grupama, kao sada, kada su 32 ekipe raspoređene u grupe. Biće jedna liga od 36 klubova, s tim što se neće igrati svako sa svakim.

Četiri najjače Lige ostaju na četiri direktna učesnika Lige šampiona, ali će na osnovu novih kriterijuma i četiri dodatna mesta moći da imaju i više predstavnika. Naime, dva tima koja su najbolje rangirana po UEFA koeficijentu, a koja nisu obezbedila učešće u Ligi šampiona već Ligi Evrope ili Konferencijskoj ligi, obezbediće direktan plasman u novu Ligu šampiona.Tako će bogati klubovi biti zaštićeni u slučaju jedne slabije sezone. Dodatno treće direktno mesto u Ligi šampiona dobiće i peta najbolja liga Evrope, to je u ovom trenutku Francuska, pa bi oni takođe mogli da imaju ukupno četiri predstavnika u prvoj fazi pošto će u tom slučaju četvrtoplasirani igrati kvalifikacije za Ligu šampiona.

Svi učesnici bi na žrebu bili podeljeni u četiri "divizije", po jačini, a onda bi se određivalo s kojim će to rivalima u prvoj fazi ovog novog takmičenja igrati ukupno deset utakmica. Pet "kod kuće" i pet u gostima.

Informer

 

Tako bi najjači timovi Evrope će igrati dva meča protiv rivala iz najjače divizije, tri protiv suparnika iz druge po snazi, tri protiv timova iz trećeg "šešira", a dva protiv ekipa iz najslabijeg.

Biće 180 utakmica umesto 96 sadašnjih u uvodnoj fazi, odnosno čak 225 po novom sistemu takmičenja, od početka do finala, a  mečevi će se igrati utorkom, sredom i četvrtkom. To će povećati prihode od prodatih ulaznica i od TV prava. 

Posle deset kola, osam najboljih ekipa prolazi u osminu finala, a timovi koji su od 9. do 24. mesta na tabeli razigravaće u baražu -ko će da nastavi takmičenje u nokaut fazi, a ko ispada, s onih 12 najlošijih uz uvodnog dela Lige šampiona.

Informer

 


Šta sve ovo znači za naše klubove? Predviđeno je da će direktan plasman u novu Ligu šampiona imati i šampion one zemlje koja ne daje automatski člana elitnog takmičenja, ali ima najveći UEFA koeficijent među takvim državama.

Crvena zvezda je trenutno 52. na rang listi UEFA po koeficijentu klubova i blizu je da bude direktan učesnik Lige šampiona, pod uslovom da sezonu 2023/2024 završi kao šampion Srbije.

Informer

 

Partizan trenutno zauzima 82. mesto na pomenutom rangiranju. Crno-beli moraju u naredne tri sezone morao da popravi svoj evro-plasman ne bi li, kao eventualni šampion naše zemlje 2023. to leto dočekao kao direktni učesnik novog elitnog takmičenja.

Konkurenti Srbiji će biti Grčka (Olimpijakos najbolje rangiran - 37. na UEFA rang listi), zatim hrvatski predstavnik Dinamo Zagreb (38.), Švajcarska i drugi, a sve je sada najpre na čelnicima evropskog fudbala, a onda na našim klubovima, da svojim dobrim evro-nastupima dočekaju to leto 2023/2024 sa pozicije koja vodi direktno u novu Ligu šampiona.