Autor: Informer.rs

17.03.2021.

16:18

Foto:

Sport

IZGLEDA DA JE STVAR REŠENA! Od 2025. godine počinje regionalna liga

BeNe liga bi se igrala umesto nacionalnih šampionata Belgije i Holandije, a klubovi iz Župiler lige su jednoglasno podržali ovu ideju.

Naša podrška je nedvosmilena - potrebno je da se realizaciji novog takmičenja pruži sva podrška. Naravno, taj proces mora ići pod ruku s osiguranjem ekonomske stabilnosti za sve ostale profesionalne klubove stvaranjem jednog nacionalnog respektabilnog takmičenja - navodi se u saopštenju profesionalnih klubova Belgije.

Sa druge strane, Holanđani još nisu izdali zvanično saopštenje, ali su navodno najveći klubovi, Ajaks, PSV, Fejenord, Vitese i AZ Alkmar prilično zagrejani za ideju, a očekuje se da će im se pridružiti i ostatak Eredivizije.

Informer

Kapiten Ajaksa Dušan Tadić

Kompanija Delojt je izračunala da bi BeNe liga od TV prava godišnje mogla da obezbedi 400.000.000 evra, dok Župiler liga i Eredivizija trenutno klubovima dele 80 miliona.

Ipak, jasno je da BeNe liga ne bi mogla da počne pre 2025. godine, jer tada ističu ugovori elitnih rangova Holandije i Belgije sa aktuelnim nosiocima TV prava.

Najveći problem BeNe liga bi mogla da ima zbog toga što trenutno Belgijanci i Holanđani daju u evropska takmičenja deset klubova, a ako bi novo takmičenje bilo registrovano kao nacionalno, UEFA im sigurno ne bi dala toliki broj mesta, pošto trenutno najjače evropske lige imaju po sedam viza.

U jednoj od prvih faza istraživanja radna verzija kompozicije takmičenja bila je takva da bi Holanđani davali deset klubova, a Belgijanci osam. I to je sve što je "utvrđeno". I dalje su otvorena mnoga pitanja, poput onih kako bi se ulazilo u BeNe ligu, da li bi postajao drugi nivo takmičenja, kako bi se to zaista odrazilo na nacionalne lige, da li bi postojali nezamenjivi učesnici, s licencom, ili bi svi mogli da ispadnu? Naposletku tu i je i pitanje vlasništva, odnosno rukovođenja ligom.