Autor: Informer.rs

20.03.2021.

07:11

Foto:

Sport

HOĆE LI SE TRADICIJA NASTAVITI? Evo kako je Srbija do sada započinjala kvalifikacije /VIDEO/

Naša reprezentacija je pod imenom i zastavom Srbije do sada učestvovala u sedam različitih kvalifikacija, a samo dva puta se plasirala na završni turnir.

Ipak, mnogo više uspeha "orlovi" imaju u kvalifikacijama za Mundijal, gde imaju učinak dva od tri, dok se na kontinentalni šampionat nisu plasirali nijednom iz četiri pokušaja.

Srbija nijedan od tih sedam kvalifikacionih ciklusa nije započela porazom, pa ukoliko bi se tradicija nastavila, sigurno je da Irci ne bi slavili u sredu na "Marakani".

"Orlovi" su do sada kvalifikacije uvek započinjali pobedom ili remijem. U tri navrata su ostvarili trijumf, dok su četiri puta igrali mečeve bez pobednika u prvom kolu.

Što se tiče kvalifikacija za Mundijal, Srbija je u borbi za plasman u Južnu Afriku u prvom kolu savladala Farska Ostrva sa 2:0 u Beogradu, dok je u trku za odlazak u Brazil i Rusiju kretala remijem. Prvo je u Škotskoj igrala 0:0, a pre četiri godine je kvalifikacije započela baš protiv Republike Irske na "Marakani" i taj meč je završen 2:2. Golove za "orlove" su na tom meču postigli Filip Kostić i Dušan Tadić, igrači koji i danas čine okosnicu nacionalnog tima.

Sa druge strane, u borbi za Evropska prvenstva su "orlovi" na startu ostvarili po dva trijumfa i remija.

Prva dva kvalifikaciona ciklusa za prvenstvo Starog kontinenta je Srbija otvorila pobedama. Prvo je u Beogradu pao Azerbejdžan sa 1:0, a u drugim je Srbija bila bolja od Farskih Ostrva u gostima rezultatom 3:0. U naredna dva pokušaja su "orlovi" bili manje uspešni. Kvalifikacije za odlazak na EURO 2016. godine je Srbija započela remijem u Jermeniji (1:1), a u poslednjem pokušaju je su "orlovi" na startu remizirali istim rezultatom sa Portugalom u Lisabonu.