30.03.2021.

07:59

Foto:

Sport

HOĆEMO DA USREĆIMO SRBIJU! Totalna ofanziva, orlovi napadaju Azerbejdžan, ništa osim pobede nije opcija!

Vidim da su ljudi u Srbiji zadovoljni kako smo igrali protiv Irske i Portugala, ali mi želimo da ih još više usrećimo, poručuje selektor "orlova" Dragan Stojković Piksi!

Fudbalska reprezentacija naše zemlje gostuje danas selekciji Azerbejdžana u utakmici 3. kola kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022, a Piksi najavljuje novu pobedu (18.00, Nova S).

Ponovo sa De Bjazijem

Selektor Azerbejdžana je Đani de Bjazi, italijanski stručnjak koji je vodio Albaniju kad smo se sreli u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. Tad je utakmica u Beogradu prekinuta zbog "slučaja dron", a uprkos pobedi Srbije u Elbasanu od 2:0, na EP je otišla Albanija.

Uvek na gol više

Samo će tri boda iz Bakua dati pravu vrednost pobedi nad Republikom Irskom (3:2) i remiju s Portugalom na "Marakani" (2:2). Svaki drugi rezultat udaljio bi Srbiju od borbe za prvo mesto u Grupi A, a samo će najbolje plasirani tim na tabeli obezbediti direktan plasman na Mundijal, dok će drugoplasirani morati u baraž.

- Vidim da smo ljudima u Srbiji počeli da vraćamo veru u reprezentaciju. Retko čitam novine, ali ovih dana sam ispratio šta se piše i vidim da su svi zadovoljni onim što smo prikazali u prve dve utakmice. To je put kojim želimo da idemo i hoćemo da ubedimo navijače da ćemo uvek igrati za gol više. Uvek ćemo biti tim koji napada i koji se ne boji nijednog protivnika. Naša je obaveza da nastavimo da usrećujemo ljude - kaže Stojković.

Azerbejdžan odavno nije ekipa koja služi za popravljanje gol-razlike. Uostalom, Piksi je to osetio na svojoj koži jer je bio predsednik Fudbalskog saveza Srbije i Crne Gore kad su "azeri", predvođeni Gurbanom Gurbanovom, odneli bod iz Podgorice (2:2), a onda nas pobedili u Bakuu (2:1) u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2004.

Informer

 



Selektor "orlova" uverava da se sličan scenario neće ponoviti večeras.

- Pamtim Gurbanova, ali nadam se da nam se ovaj put neće desiti ništa slično. Igrači će dobiti upozorenje, ali oni su dovoljno pametni da shvate da ne postoji više nijedna laka utakmica, bez obzira na ime protivnika. Ništa ne prepuštamo slučaju, dobiće momci sve informacije koje su potrebne za ovakvu utakmicu. Smatram da će ovo biti zaista ekstremno teška borba. Moramo da uđemo u meč, odigramo i završimo ga onako kako želimo, ali samo uz najozbiljniji mogući pristup - dodaje Piksi.

Informer

Azerbejdžan je trenutno 108. na rang-listi FIFA. Selekcija zemlje koja geografski pripada Aziji poražena je u prethodnih šest dana od Portugala (1:0) na startu kvalifikacija, a onda i od Katara (2:1) u prijateljskom susretu. Azerbejdžan već sedam mečeva ne zna za pobedu, a posle šest susreta bez postignutog gola, tek protiv Katara su zatresli mrežu rivala. Poslednji put su protivnika iz top 50 selekcija sa rang-liste FIFA pobedili 2016, pošto su kao domaćini savladali Norvežane (1:0).

Oduševljeni Bakuom

Selektor je juče izveo igrače u kraću šetnju Bakuom (pogledaj tekst sa strane), pa ima i posebnu poruku za domaćina.

- To će biti naš mali ritual, jer verujem da igrači vole da izađu na vazduh, a i da vide grad u koji smo došli. Impresionirani smo lepotom Bakua, koliko je sve čisto i uredno. Nosićemo lepe uspomene odavde, ali nismo došli da razgledamo grad, nego da odnesemo tri boda - podvlači Piksi.
 

Đuričić: Isto kao protiv Portugala

Fudbaler Sasuola Filip Đuričić kaže da niko ne sme da sumnja u motivisanost "orlova" i maksimalno angažovan pristup večerašnjoj utakmici.

- Neozbiljno je da nas pitate da li ćemo ozbiljno da shvatimo utakmicu. Shvatićemo je isto kao što smo shvatili duele s Irskom i Portugalom. Možda Portugal ima veći individualni kvalitet, ali neće nam biti mnogo lakše na terenu. Motiv ne sme da nam fali. Momci shvataju da neće biti lako i to je već dovoljno da večeras odigramo dobru utakmicu - kaže Đuričić.

Informer