Autor: Informer.rs

29.04.2021.

08:05

Foto:

Sport

SENZACIJA U HRVATSKOJ! KLUB IZ SRPSKOG SELA sa 2.000 stanovnika blizu elite, pobede slave uz "Đurđevdan"! /VIDEO/

FK BSK iz Bijelog Brda šest kola pre kraja nalazi se na drugoj poziciji druge lige Hrvatske sa bodom manje od lidera Hrvatskog Dragovoljca (dva meča manje) i tri više od prvog pratioca Rudeša.

Ukoliko se BSK domogne elite bio bi to zaista senzacionalan uspeh kluba koji dolazi iz mesta sa jedva 2.000 stanovnika.

Većina naroda iz ovog mesta srpske nacionalnosti, čak 80 posto, te je jasno zbog čega se ovde pobede fudbalskog kluba proslavljaju uz trubače, uz "Đurđevdan", kao što je to bio slučaj kada je ekipa slavila ulazak u drugu ligu pre dve godine.

Zbog sjajnih rezultata i nagoveštaja da bi BSK mogao da igra i elitni hrvatski fudbal, uprava se angažovala u izgradnji infrastrukture, neophodne kako bi se ispunili standardi koje zahteva najbolja hrvatska liga. Stadion je renoviran, tribine proširene na 2.000 stolica, taman da ima mesta za sve žitelje Bijelog Brda.

Klub je osnovan 1935. godine, sedam godina pošto je Jovan Nikšić "Dido" doneo prvu loptu u selo, a sve do Drugog svetskog rata igrali su prijateljske utakmice u okolnim mestima. U istorijatu kluba piše i da su 1943. godine kompletno svi iz tima otišli u partizane, gde je nažalost većina njih izgubila život.

Klub je ponovo registrovan 1953. godine, a najbolje rezultate imao je od 1957. do 1963. kada se takmičio u podsaveznom rangu SFRJ. Od osamostaljenja Hrvatske, takmičio se uglavnom u trećem ili četvrtom rangu, a uspon je krenuo 2008. godine, dok su se drugoligaškog statusa prvi put domogli u sezoni 2018/19.

Iz BSK-a su krenuli i neki od poznatijih igrača i hrvatskih reprezentativaca, poput Borne Barišića, koji sada nastupa za Rendžers i igrača Bate Borisova Jakova Filipovića, dok je trenutno najbolji u timu Marko Dabro, koji je već postigao 19 golova.